predavanje, tribina

Ponovno se otvara muzej El Greca u Toledu/ predavanje


vrijeme: 16.06.2011. u 10 sati
mjesto: Zagreb, MDC, Ilica 44/II
organizator: Muzejski dokumentacijski centar; Embajada de Espana en Zagreb

U četvrtak, 16. lipnja, u 10 sati, predavanje u MDC-u održat će dr. sc. Luis Alberto Pérez Velarde, koji će govoriti o El Grecu, ponovno otvarenom muzeju El Greca u Toledu i njegovom utemeljitelju markizu de la Vega Inclán.

Museo Casa del Greco posjeduje i prezentira veliku Zbirku slika El Greca (1541. – 1614.). Dolaskom iz Kandije (Kreta) u Veneciju započinje njegov vrlo zanimljiv životni put. Bio je učenik Tiziana i Tintoretta. Njegovo stvaralaštvo uz slikarstvo obuhvaća i kiparstvo, arhitekturu te književnost. Za El Grecov maniristički slikarski izraz važno je istaknuti da je utjecao na mnoge umjetnike 20. stoljeća među kojima i na Pabla Picassa.

U drugom dijelu predavanja bit će riječi o ponovnom otkrivanju El Grecove umjetnosti tijekom druge polovice 19. stoljeća i o markizu de la Vega Inclán. Markiz je sakupio različita slikareva djela te je osnovao 1910.  Muzej - Museo Casa del Greco,  kojim je obogatio kulturnu ponudu Toleda. Usprkos činjenici da El Greco nikada nije živio u toj kući, uspjeh je bio izniman zbog obnove povijesnog ambijenata u kojemu je prepoznatljiv španjolski stil.

Na  predavanju će gospodin Pérez Velarde predstaviti i preuređeni Museo Casa del Greco u kojemu su istaknuta dva aspekta: odnos umjetnika s Toledom te istraživanja koja su dovela do valorizacije ovog umjetnika  uključujući i doprinos  markiza de la Vega Inclánu kao ključne osobe za prezentaciju El Grecove umjetničke ostavštine.

O predavaču:
Dr. sc. Luis Alberto Pérez Velarde radi kao kustos u Museo Casa del Greco, Toledo. Diplomirao je povijest umjetnosti na Sveučilištu u Madridu gdje je doktorirao na temi Umjetnička teorija i praksa umjetnosti: Moderna i stara umjetnost (Universidad Complutense, Madrid). Kao istraživač objavio je niz znanstvenih radova koje je izlagao na različitim znanstvenim i stručnim skupovima. Njegov najnoviji rad je Kratki vodič za Museo Casa del Greco.

Napomena: Osiguran konsekutivni prijevod sa španjolskog.
 

(D.H.F., 13.06.2011)

Tagovi: mdc, predavanje