konferencija, znanstveni skup

22. srednjoeuropski entomološki simpozij


vrijeme: 29.06.2011. - 03.07.2011.
mjesto: Varaždin
organizator: Hrvatsko entomološko društvo, Upravni odbor SIEEC-a i Gradski muzej Varaždin

Hrvatsko entomološko društvo, Upravni odbor SIEEC-a i Gradski muzej u Varaždinu od 29. lipnja do 3. srpnja 2011. godine u Varaždinu organiziraju 22. međunarodni znanstveni skup entomologa Srednje Europe (SIEEC).

Ovaj skup okuplja širok krug znanstvenika iz područja entomologije i održava se svake druge godine u jednoj od zemalja Srednje Europe. Radi se o međunarodnom skupu na kojem će sudjelovati stotinjak znanstvenika iz Hrvatske i zemalja Srednje Europe.


Skup predstavlja odličnu priliku za predstavljanje i razmjenu znanstvenih rezultata entomologa iz cijele regije koji se bave različitim aspektima entomologije, obzirom da će skup pokrivati široko područje djelatnosti entomologa. Tako će se obrađivati teme iz područja faunistike, ekologije, biogeografije, fiziologije, taksonomije, sistematike, filogenije kukaca te različiti aspekti primijenjene entomologije.


Iako ovaj skup ima već relativno dugu tradiciju održavanja (od 1964. godine), ovo je prvi puta da se održava u Hrvatskoj te smatramo da je velika čast da je Hrvatska dobila priliku organizirati skup koji već dugi niz godina okuplja vodeće stručnjake entomologe iz Srednje Europe. Bogatstvo vrsta i velik broj endema među kukcima te raznolikost staništa u kojima oni dolaze, svrstava nas među najraznolikije i najzanimljivije europske zemlje iz aspekta entomologije. Mjesto održavanja skupa, tj. palača Hercer i Entomološki odjel Gradskog muzeja Varaždin, imaju posebno značenje za hrvatsku entomologiju. U Entomološkom odjelu čuva se vrijedna zbirka najvećeg varaždinskog prirodoslovca, Franje Košćeca, koja je izložena u stalnom postavu pod naslovom „Svijet kukaca“, a predstavlja jedinstvenu i prema međunarodnim stručnjacima jednu od najljepših zbirki takve vrste u Europi. Programom skupa predviđeno je razgledavanje spomenutog postava za sudionike te će stoga ovaj skup biti izvrsna prilika ne samo za razmjenu znanja i izlaganje rezultata iz različitih područja entomologije, već i za promociju hrvatske entomologije i znanosti u cjelini, ali i bogate kulturne baštine.


Organizatori: Hrvatsko entomološko društvo, Upravni odbor SIEEC-a i Gradski muzej Varaždin


Program skupa(R.P.B., 30.06.2011)