Preskočite na glavni sadržaj

Zagreb Tourfilm Festival 2012.

U organizaciji Turističke zajednice grada Zagreba i Balduči filma te pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika RH Ive Josipovića, u Muzeju Mimara će se od 4. do 6. srpnja održati prvi Zagreb Tourfilm Festival, međunarodni festival turističkog filma.
vrijeme: 04.07.2012.
mjesto: Zagreb; Muzej Mimara, Rooseveltov trg 5
url: http://www.zagreb-tourfilm.com

Zagreb se ovim festivalom pridružuje CIFFT-i – Međunarodnom udruženju turističkih filmskih festivala, čiji su članovi Varšava, Los Angeles, Berlin, Riga, Karlovy Vary, Barcelos, Cannes, Veliky Novogrod i drugi, a samo udruženje je podržano od UNWTO-a (World Tourism Organization), ETC-a (European Travel Commission), PATA-e (Pacific Tourist Organization) i CTO (Caribbean Tourism).

Publika će na festivalu moći uživati u najboljim turističkim filmovima svijeta. U konkurenciju su stigla 132 filma iz 37 zemalja svijeta. Peteročlani stručni žiri, koji radi na odabiru najboljih filmova, čine relevantni domaći i europski stručnjaci među kojima i sam direktor CIFFT-e Alexander Kammel, za predsjednika žirija odabran je  Đelo Hadžiselimović - najpoznatiji hrvatski TV urednik, dok su ostali članovi žirija David Cooper iz Španjolske dvostruki dobitnik nagrade za najbolji film u svijetu, te Andreas Meschuh iz Austrije –autor najboljeg filma u svijetu 2010. godine te snimatelj Maroje Žanetić iz Dubrovnika. Direktorica festivala je Spomenka Saraga, filmska producentica  koja se već trideset godina bavi snimanjem isključivo turističkih filmova od kojih su mnogi osvojili nagrade na festivalima diljem svijeta i članica je međunarodnih žirija na festivalima turističkih filmova.

Filmovi koji će proći selekciju i biti prikazani na festivalu, govorit će o raznim tipovima turističke atraktivnosti – od promocije turističkih destinacija, avanturističke ponude, ekstremnih sportova, nautičkog turizma, hotela i resorta, ljudi, kulture i tradicije, religijskog, ruralnog turizma te brojnih drugih specifičnih oblika ponude. Zaljubljenici u putovanja moći će uživati u  programu, gdje će se prikazivati filmovi u četiri kategorije: spotovi do 2 min., promotivni  filmovi do 7 min., promotivni filmovi do 60 min.  i kategorija TV reportaža i TV dokumentarni film do 60 min. Odabrani filmovi će se prikazivati u Muzeju Mimara u četvrtak, 5. srpnja, od 15 do 22 sata, a ulaz je besplatan.

Uz filmski progra, pripremljen je i raznovrsni popratni program za goste festivala. Za vrijeme trajanja trodnevnog festivala održat će se i okrugli stol na temu 'Kako napraviti dobar turistički film i nove tehnologije u produkciji turističkog filma', bit će organizirani izleti, prezentacije turističke ponude Zagreba,  razgovori i druženje s autorima filmova.  Ulaz na projekcije i okrugli stol je slobodan!

Najavljen je velik broj gostiju iz cijelog svijeta - redatelja, snimatelja, producenata, predstavnika turističkih organizacija, ministarstava turizma i ostalih koji su se kandidirali za jednu od nagrada.