Preskočite na glavni sadržaj

Predavanje i koncert 'Bukovac toujours' u Cavtatu

U organizaciji Kuće Bukovac, Cavtat i Epidaurus festivala, u srijedu, 4. srpnja, s početkom u 20 sati, u Kući Bukovac u Cavtatu, održat će se program 'Bukovac toujours' koji uključuje predavanje Vjere Borozan 'Vlaho Bukovac u kontekstu češke povijesti umjetnosti' i prvi koncert španjolskog dua Maria Esther Guzmán i Luis Orden, na poziv hrvatske pijanistice Ivane Marije Vidović.
vrijeme: 04.07.2012. 20,00
mjesto: Cavtat; Kuća Bukovac
url: http://www.epidaurusfestival.com
Vjera Borozan - Vlaho Bukovac  u kontekstu češke povijesti umjetnosti

Predavanje je fokusirano na komparaciju djela Jaroslava Čermáka i Vlaha Bukovca, na Bukovčev boravak u Pragu 1903. – 1922. godine, odnosno prije svega na Bukovca kao profesora Praške akademije te na kraju na djela Bukovčevih studenata (budućih članova grupe Osma), koja su nastala u okolici Dubrovnika 1908. godine.

Vjera Borozan doktorirala je 2011. godine na Odsjeku za povijest umjetnosti Karlovog sveučilišta u Pragu. U svojoj disertaciji bavi se odnosima Čeha i Južnih Slavena na polju umjetnosti u razdoblju od 1861. do 1922. godine.

Koncert:
María Eshter Guzmán, gitara (Španjolska)
Luis Orden, flauta (Španjolska)

Duo Maria Esther Guzmán i Luis Orden smatra se jednim od najistaknutijih dua flaute i gitare u Španjolskoj. Maria Esther Guzmán i Luis Orden nastupali su u brojnim domaćim i inozemnim koncertnim dvoranama: Ateneo i Centro 'Conde Duque' (Madrid), ESMUC (Barcelona), Konzervatoriji u Valenciji i Sevilji, Kulturni centar 'La Magdalena' u Córdobi, održali su turneje kroz Andaluziju, kao i u Madridu i Cantabriji u povijesnim centrima. Duo je imao zapažene uspjehe sa svojim nastupima u Moskvi na Moskovskom radiju kao i na Konzervatoriju Čajkovski u 2009. godini.  Nastupiti će po prvi put u Hrvatskoj na Epidaurus festivalu u rodnoj Kući - Muzeju slavnog hrvatskog slikara Vlaha Bukovca, 2012. na poziv hrvatske pijanistice Ivane Marije Vidović.