natječaj

Religijska baština u muzejima - seminar


vrijeme: 12.12.2011. - 17.12.2011.
prijava: 20.10.2011.
mjesto: Pariz, Francuska

U sklopu programa Courants, koji organizira Maison des cultures du monde u Parizu, organizira se seminar pod nazivom Europski seminar za kustose. Tema seminara je religijska baština u muzejima, primjena i kontekstualizacija, a prijave za sudjelovanje primaju se do 20. listopada 2011. godine.

Seminar se održava od 12. do 17. prosinca 2011. godine, u Parizu, Sens, Dijon, Paray-le-Monial, Pont-Sant-Esprit.

Seminar omogućava predstavljanje na temu religijske baštine (primjena i kontekstualizacija), u obliku obilazaka terena, razmjena i diskusija, uz predstavljanje institucija i pristupa iz kojih dolaze sudionici. Seminar se bazira na seriji terenskih obilazaka i susretima s ljudima koji ih vode, kako bi se potaknuli zajednički projekti i partnerstva. Organiziraju se različite svakodnevne rasprave kako bi se omogućilo predstavljanje različitih područja interesa sudionika i njihova očekivanja za područje kojim se bave: načini akvizicija i posredovanja, eksperimenti, dijeljenje evaluacija itd. Seminar je osmišljen kao niz modula koji se fokusiraju na različite forme muzeja koji su uglavnom posvećeni religijskoj baštini.

Primjenjuje se složeni pristup baštini: religijska baština u muzejima. Kako može institucija od javnog interesa, npr. Francuski muzej, prenositi svjetovne poruke o religijskoj baštini? Kako bismo trebali govoriti o fenomenima religije i svetosti? Kakve bismo antropološke definicije trebali dati religijskim i svetim predmetima? Što je to religijski ili sveti predmet ili činjenica, koji se uvjeti moraju predočiti javnosti? Kako možemo predstaviti prakse vezane uz objekte izvađene iz konteksta, a na osjetljivu temu poput religijske prakse? Mogu li pobožne primjene postojati ili koegzistirati unutar muzejske institucije? Ako da, kako?

Uvjeti za kandidiranje:
- kustos muzeja, voditelj zbirke otvorene za javnost ili namijenjene javnosti;
- poznavanje engleskog jezika, te dobro razumijevanje govornog francuskog;
- kandidati trebaju biti direktno vezani uz predloženu temu, te imati iskustvo u projektima koji su ostvareni u partnerstvu, po mogućnosti u međunarodnim okvirima.

Francuska strana pokriva troškove edukacije, boravka (smještaj i dnevnice), prijevoza u okviru programa, osiguranja.

Adresa prijave:
Institut français - Ina Pouant
Hebrangova 2
10000 Zagreb
Croatie

Prijavnica


Opis seminara na engleskom


Opis seminara na francuskom

(I.P., 20.07.2011)