Preskočite na glavni sadržaj

Najavljena nova sezona Glazbenog salona Gvozdanović

Nastup mladih glazbenica Ane Batinice i Zrinke Ivančić otvorit će ovogodišnje izdanje ciklusa ekskluzivnih donatorskih koncerata 'Glazbeni salon Gvozdanović 2012.', namijenjenih prikupljanju sredstava za cjelovitu obnovu te gornjogradske palače, u sklopu kojega će do kraja godine nastupiti četiri hrvatske glazbene nade impozantnih biografija.
vrijeme: 11.09.2012.
mjesto: Zagreb, Palača Gvozdanović, Visoka ulica 8
url: http://www.muo.hr

'Izuzetno smo zadovoljni rezultatima prve sezone jer smo uspjeli realizirati kompletan projekt restauracije koji će omogućiti da ova palača profunkcionira kao samoodrživi sustav', kazao je na predstavljanju programa Salona održanom u Palači Gvozdanović na zagrebačkom Gornjem Gradu Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt (MUO), organizatora ciklusa. 'Projekt je sada u završnoj fazi, te bi uskoro trebao biti predstavljen javnosti, a mi se nadamo da će ova godina ujedno biti i posljednja godina Salona pred pauzu radi kompletne obnove, nakon koje će se vratiti u svojem punom sjaju', dodao je Gašparović.

Nakon prošle, prve sezone Salona na kojemu su nastupili renomirani hrvatski glazbenici, ove godine došlo je do programskog zaokreta na mlade glazbenike. 'To nije zaokret na loše u kvalitativnom smislu jer iako su glazbenici koji će nastupati vrlo mladi, oni imaju impozantne biografije i dobitnici su brojnih istaknutih nagrada', kazala ja predstavljajući program voditeljica projekta Glazbeni salon Gvozdanović 2012. Vesna Ledić.

Zamjenik pročelnika Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport Tedi Lušetić napomenuo je da taj ured rado podržava i namjerava nastaviti podržavati takve inicijative. Najavio je realizaciju ove godine prošlogodišnjeg obećanja o izdavanju DVD-a s koncertnim portretima glazbenika koji su sudjelovali u ciklusu, te naglasio kako je zahvaljujući nešto povećanim sredstvima ove godine restauriran i klavir Anke Gvozdanović, koji će na Salonu tako po prvi puta biti stavljen u funkciju nakon više desetljeća.

Klavir je nabavljen između 1905. i 1908. kod prve hrvatske gradionice orgulja, harmonija i glasovira, zagrebačke tvrtke Heferer, koja je preuzela restauraciju tog povijesnog instrumenta. Na njemu će po prvi puta od 1967. i po prvi puta nakon Anke Gvozdanović, na prvom koncertu ove sezone Salona 20. rujna zasvirati pijanistica Zrinka Ivančić, dobitnica brojnih nagrada, među kojima i Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu.

S njom nastupa flautistica Ana Batinica, koja također otvara ovogodišnju sezonu sa Zagrebačkom filharmonijom, a do kraja godine u Palači Gvozdanović na koncertu u listopadu nastupit će udaraljkaš Filip Merčep, najmlađi dobitnik Porina u povijesti te nagrade, te u prosincu gitarist Srđan Bulat, stipendist jedne od najprestižnijih glazbenih akademija u svijetu, Kraljevske glazbene akademije u Londonu.

Koncerti u ciklusu namijenjeni su uzvanicima iz kulturnog, umjetničkog i javnog života, veleposlanicima i kulturnim atašeima te gospodarstvenicima, odnosno svim potencijalnim donatorima za obnovu palače, koju je pijanistica Anka Gvozdanović ostavila Zagrebu, a koja je ostala zapamćena kao mjesto na kojemu su priređivani koncerti i okupljala se građanska elita.

Obnova palače, koja bi prema procjenama trebala stajati između četiri i pet milijuna kuna, trebala bi trajati oko dvije godine, a u planu je temeljita restauracija koja bi uključivala uvođenje sustava klimatizacije i grijanja, obnovu tavana koji bi postao prostor za konferencije ili predavanja, dok bi se podrum pretvorio u kafić. Najskuplji dio projekta je vrt koji se spušta prema Dubravkinom putu, koji predstavlja najveći građevinski i financijski zahvat procijenjen na oko sedam do osam milijuna kuna i koji će se potpuno obnoviti s naglaskom na neostilskoj vrtnoj arhitekturi i izlaskom na Tuškanac.

Palača Gvozdanović sagrađena je početkom 19. stoljeća, a interijer palače do danas je očuvan u obliku kakav je bio prilikom posljednjeg preuređenja koje je vodila sama Anka Gvozdanović 1930., kada je dograđeno i novo krilo s novom neobaroknom fasadom u kojemu se nalazi plesna dvorana u kojoj se održavaju koncerti. (Hina)