Preskočite na glavni sadržaj

Peta godišnjica riječkog muzeja informatike Peek & Poke

Riječki muzej informatike Peek & Poke obilježit će petu godišnjicu 'Tjednom Peek & Pokea' od 15. do 23. rujna, najavio je voditelj muzeja Svetozar Nilović na konferenciji za novinare.
vrijeme: 15.09.2012.
mjesto: Rijeka, Peek&Poke, Ivana Grohovca 2
url: http://www.peekpoke.hr

Kako je kazao Nilović, proslavit će se, zapravo, opstanak muzeja unatoč nepovoljnim okolnostima uzrokovanih krizom i izostankom sufinanciranja s gradske, županijske i državne razine.

Svake večeri nastupat će glazbeni gosti poput Deana Škaljca i Tomislava Štefanića iz izvorne postave grupe 'Grad' ili riječke grupe 'Mlat', čiji članovi dolaze iz 'Leta3', 'Jinxa' i 'Pasa', a 21. rujna na programu je 'Typewriter Borosana Competition' u kojem će se 12 tipkačica u borosanama natjecati u tipkanju na klasičnim pisaćim strojevima.

Održat će se i posebno izdanje Rijeka Pub kviza, popularnog kviza znanja iz opće kulture. Za ovu će prigodu pitanja biti vezana uz informatiku i djelovanje 'Peek & Pokea', a novac prikupljen uplatama kotizacija darovat će se Onkološkom odjelu Dječje bolnice Kantrida u Rijeci.

Nilović je najavio nastavak akcije 'Igračke naše ondašnje, svagdašnje...' kojom se od građana prikupljaju igračke i drugi predmeti iz djetinjstva. Cilj je utemeljiti Muzej djetinjstva u Rijeci, a akcija se provodi u suradnji s Učiteljskim fakultetom u Rijeci i riječkom Gradskom knjižnicom.

Tijekom pet godina muzej je obišlo oko 25.000 posjetitelja, kazao je Nilović. Problem predstavlja i nedostatak prostora jer je broj eksponata s početnih 2000 narastao na više od 3500 pa mnogi ne mogu biti izloženi nego se čuvaju u podrumu. Djelovanje muzeja financira se isključivo prihodom od ulaznica. Među gostima najviše je školske djece koja u skupinama organizirano razgledavaju postav, ali i turista s obzirom na to da je muzej bio otvoren tijekom ljeta.

Muzej je dobitnik dviju Nagrada Primorsko-goranske županije i jedne Nagrade grada Rijeke. (Hina)