Preskočite na glavni sadržaj

'Jukebox' otvara novu sezonu Laube

'Jukebox' otvara novu sezonu Laube
Multimedijalni plesni projekt 'Jukebox', jedinstveni 'site-specific' plesni performance koji nastaje kao odgovor na izabrani glazbeni broj, otvorit će u petak, 21. rujna, jesensku sezonu zagrebačke galerije Lauba.
vrijeme: 21.09.2012.
mjesto: Zagreb; Lauba, Prilaz baruna Filipovića 23a
url: http://www.lauba.hr

Zajednička produkcija te galerije i autorskog tima kojeg čine koreografkinja Ksenija Zec i kazališni redatelj i dramaturg Saša Božić, projekt 'Jukebox' iznikao je iz ideje o premještanju izvedbene prakse koja inače pripada u domenu kazališta u galerijski prostor, radi propitivanja prirode plesa kao umjetnosti.

'Riječ je o multimedijalnom projektu koji se bavi odnosom izvođačke umjetnosti – plesa, i izlagačke umjetnosti, odnosno, pitanjem kako se ples može izlagati', kazao je u razgovoru za Hinu Božić. 'To nije samo plesna predstava u galeriji već projekt koji se bavi translacijom jednog medija u drugi, ispitujući kako se medij plesa može pretvoriti u galerijski eksponat. Ono na što pokušavamo odgovoriti jest što je zapravo tržišni proizvod plesa i kako se on konstruira', dodao je.

Performance počinje tako da posjetitelj galerije ubacujući žeton u jukebox i birajući određeni glazbeni broj pokreće plesačice kao izloške u izložbenom prostoru. Iako izvođačice Petra Hrašćanec i Nikolina Bujas Pristaš na to odgovaraju s unaprijed utvrđenim koreografskim odgovorom, izvedba ipak na suptilan način reflektira ponašanje publike.

'Koreografska baza je unaprijed zadana i izvedba kao cjelina zamišljena je linearno – ona ima svoj početak, sredinu i kraj', kazala je Zec. 'No, redoslijed izmjenjivanja plesnih sekvenci nikada neće biti isti jer su one vezane uz određenu glazbu, a ona će ovisiti o nasumičnom izboru posjetitelja', pojasnila je.

Iako se od publike ne traži interakcija, ona već samim svojom prisutnošću, ponašanjem, zvukovima, intervenira u izvedbu, sudjelujući tako u izgradnji njezine opće slike.

Ideja o premještanju plesa iz kazališne okoline radi ispitivanja pozicije izvođača u odnosu na publiku odavno je latentno bila prisutna, a nakon preseljenja plesa u galerijski prostor, autori planiraju i filmski iskorak u suradnji s video umjetnikom Ivanom Faktorom.

'Sljedeći projekt koji proizlazi iz ovoga je eksperimentalni film Ivana Faktora gdje bi on temeljem jednog viđenja rekonstruirao svoje sjećanje na to što je vidio', kazala je Zec. Film bi sam po sebi bio galerijski materijal i kao takav ostao kao trajan trag predstave nakon što ona već prestane postojati.

Sam objekt jukebox skulptura je Igora Rufa koja će biti izrađena za potrebe projekta i koja će nakon njegova završetka ostati dio izložbenog postava Galerije Lauba.

Osim projekta 'Jukebox', koji će zagrebačka publika moći pogledati dva puta mjesečno tijekom tri mjeseca, Lauba u novoj sezoni najavljuje niz drugih događanja.

'Velika vijest za Laubu jest da je od ove jeseni postala 'kuća za umjetnost, ljude i co-working'', kazala je za Hinu kustosica Vanja Žanko. Co-working je koncept iznajmljivanja kratkoročnog radnog prostora, a namijenjen je slobodnjacima u kreativnim strukama, pojasnila je Žanko. U posebno za to uređenom 'nomadskom' radnom prostoru oni na dnevnoj ili mjesečnoj bazi iznajmljuju stol za rad, a ideja je da se na taj način međusobno povezuju i ostvaruju suradnje.

U listopadu, Lauba će ugostiti dane posvećene alternativnoj modi u sklopu ovogodišnje jubilarne desete modne manifestacije Cro-A-Porter, te projekt Co-Lab, portala dotthatspot.com koji pokreće suradnje između audio i vizualnih umjetnika. Prvi takav zajednički 'koncert' je audio-vizualni performance koji će 12. listopada u Laubi izvesti Petar Dundov i Ivan Marušić Klif.

Slijedi otvorenje prve samostalne izložbe nakon povratka iz inozemstva suvremenog umjetnika Kristijana Kožula, nazivanog i našim najradikalnijim umjetnikom, te u studenome predstavljanje dviju novih slika Lovre Artukovića, još jednog hrvatskog umjetnika na 'privremenom radu' u inozemstvu.

Tijekom listopada i studenoga održat će se i dvije radionice, radionica dizajnera i slikara Marka Prpića Zets 'Character Design' o osnovama stvaranja vlastitih likova u digitalnom formatu, te radionica multimedijske umjetnice Ivane Jurić o osnovama stop-animacije. Svake subote, već tradicionalno, nastavlja se radionica za najmlađe Laubica. (Hina)