novo izdanje

Vodič kroz hrvatske muzeje i zbirke: 2011


organizator: Muzejsko dokumentacijski centar

U izdanju Muzejsko dokumentacijskog centra, objavljen je 'Vodič kroz hrvatske muzeje i zbirke: 2011.', urednice Markite Franulić. Vodič sustavno prikazuje 265 muzeja, zbirki i stalnih izložbi te 36 zbirki vjerskih zajednica podijeljenih prema regijama zbog lakšeg snalaženja, uz pregledne zemljopisne karte i popise muzeja prema gradovima.

U ovom je vodiču predstavljeno tristotinjak muzeja / zbirki / stalnih izložbi i crkvenih zbirki, s fundusom od gotovo 7 milijuna predmeta. Primjerci flore i faune, geomorfološka bogatstva stijena i minerala te endemske vrste sadržaji su naših prirodoslovnih muzeja; ono što su na ovim prostorima stvarali, promišljali i uobličili ljudski um i ruke od prapovijesti do danas, i ono što je doneseno u hrvatski kulturni prostor iz drugih sredina čini građu većine ostalih naših muzeja i zbirki. To su predmeti arheoloških, etnografskih, povijesnih, tehničkih i umjetničkih muzeja, koji su samo manjim dijelom izloženi u stalnim postavima i na prigodnim, povremenim i tematskim izložbama. Golemo bogatstvo i velika vrijednost hrvatske kulturnoumjetničke baštine nalazi se i u inventarima crkava, u njihovim zbirkama i riznicama.
 
- prikaz 265 muzeja i zbirki te 36 kolekcija i riznica vjerskih zajednica
- vrijedni izlošci - izbor iz muzejskih fundusa koji broje gotovo 7 milijuna predmeta
- adrese, radno vrijeme, kontakti, web adrese, cijena ulaznice, upute kako doći do muzeja, stručna vodstva, servisne informacije, pristup za invalide...
- tlocrti 31 stalnog postava, arheoloških lokaliteta i muzeja na otvorenom
- 645 fotografija muzeja, muzejskih postava i izložaka
- 6 regija sa zemljopisnim kartama
- kazala: po gradovima, prema vrsti građe, predmetno kazalo, kazalo osoba kojima su posvećeni muzeji ili dijelovi stalnih postava
 
Pored brojnih i zanimljivih informacija, vodič je bogato ilustriran s više od šest stotina fotografija muzeja, muzejskih postava i izložaka.

(M.K., 25.08.2011)