x ostalo

Nuštar: počelo istraživanje avarskih grobova


vrijeme: 07.09.2011.
mjesto: Nuštar

Arheolozi Gradskog muzeja Vinkovci i zagrebačkog Arheološkog instituta otvorili su na lokalitetu dvorca Khuen-Belassi u Nuštru prvih 10 od ukupno 183 avarska groba, koliko ih se, kako je otkriveno u svibnju, nalazi na toj lokaciji.

'Istraživanje avarskoga groblja u Nuštru počelo je 2. rujna i za sada su u dva groba pronađeni ostaci pokojnika sahranjeni zajedno s pokojnikovim konjem', doznaje se od voditeljice arheoloških istraživanja Anite Rapan-Papeša koja pojašnjava da je riječ o dva avarska velikodostojnika koji su se uobičajeno pokapali s ritualno ubijenim konjem.

U spomenutim grobovima pronađeni su ostaci konjske opreme, uzdi i oglavlja. Arheolozi su pronašli i dvije pojasne garniture, odnosno kožnata pojasa s brončanim okovima, kopčama i jezičcima. U jednom od otvorenih grobova pronađene su perle, naušnice i ogrlice od staklene paste i bronce, a u većini grobova keramičke posude u koje sa stavljala hrana kao popudbina za drugi svijet.

'Groblje za sada datiramo u kraj 8. i početak 9. stoljeća, odnosno pred sam kraj avarskoga razdoblja, a područje istočne Slavonije bilo je u to vrijeme rubni jugoistočni dio Avarskoga kaganata', pojašnjava arheologinja Rapan-Papeša.

Posebno ističe činjenicu da je nakon 1988. godine ovo prvo istraživanje avarskoga groblja u RH, a nuštarski nalazi bit će sustavno obrađeni te se nad njima obaviti antropološke, arheobotaničke, arheozoološke i druge analize.

Za sada arheolozi u Nuštru nisu locirali avarsko naselje za koje se pretpostavlja da se nalazilo u blizini groblja. Pretpostavljaju da broj od 183 avarska groba nije konačan, odnosno da je groblje šire.

Trenutačno se, zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture, istražuje površina veličine nogometnog igrališta. Avarsko groblje otkriveno je slučajno u siječnju 2011. godine jer nuštarska općina namjeravala projekt obnove dvorca Khuen-Belassi i pripadajućega arboretuma kandidirati za EU fondove. Stoga je bilo potrebno izmjestiti nogometno igralište u neposrednoj blizini dvorca, a nova lokacija igrališta otkrila je avarsko groblje. (Hina)

(R.P.B., 07.09.2011)