Preskočite na glavni sadržaj

Sevdah Takht Damira Imamovića premijerno u Zagrebu

Sevdah Takht Damira Imamovića premijerno u Zagrebu
Premijerni koncert benda Sevdah Takht  Damira Imamovića održat će se u Velikom pogonu Tvornice kulture u subotu, 20. listopada, u 20,30 sati, a promocija njihovog prvog CD-a održat će se u utorak, 16. listopada, u zagrebačkoj Booksi, u večernjim satima.
vrijeme: 16.10.2012.
mjesto: Zagreb; Tvornica kulture i KK Booksa
url: http://www.damirimamovic.com/

Nakon vrlo uspješnog solo projekta i vlastitog Trija, Damir Imamović pravi značajan iskorak s novim bendom koji se zove Sevdah Takht Damira Imamovića.

'Takht' je nekada bilo ime za male, komorne sastave koji su putovali Sredozemljem i svirali tradicionalnu glazbu cijelog podneblja. Naziv 'takht' perzijskog je porijekla i označava 'pozornicu', 'postolje', 'dasku', 'tron'. U suvremenoj uporabi mogli bismo ga prevesti kao 'pozornicu za nastup benda' ili kao 'točku gledišta'. U našem jeziku naziv je sačuvan u idiomatici, npr. 'tahta' je daska, 'tahtali' znači ravno, što nas direktno asocira na jedno od najvažnijih glazbenih izvorišta sevdaha: na tzv. ravnu ili poravnu pjesmu.

Današnji Sevdah Takht Damira Imamovića poziva se na tradiciju bendova koji prelaze granice trenutno aktualnih žanrova i uče iz različitih tradicija. Nakon dva uspješna CD-a s vlastitim Damir Imamović Triom, kao i dva solo CD-a, Imamović sa svojim novim bendom pravi iskorak u jednom novom shvaćanju sevdaha kao glazbenog žanra koji se zasniva na neprestanom učenju i istraživanju.

Koncertne promocije benda u Beogradu (Dom omladine) i Sarajevu (Bosanski kulturni centar), održane u svibnju i lipnju ove godine, polučile su impresivan uspjeh s prepunim dvoranama, u svakoj s nekoliko biseva.

Pored Imamovića, Sevdah Takht čine:

Nenad Kovačić (1982., Zagreb, Hrvatska) – Perkusionist i istraživač ritma, s višegodišnjim iskustvom u bavljenju balkanskim ritmovima. U Zagrebu vodi vlastitu školu afričkih ritmova koje je učio od najvećih živih majstora zapadnoafričke glazbe. Aktivan je kao autor glazbe za kazalište i film. Svira u bendovima Afion, Antenat, Naš mali Afro Bend.

Ivan Mihajlović (1980., Kladovo, Srbija) – Jedan od najzanimljivijih mladih basista i autora na beogradskoj glazbenoj sceni. Svira u bendovima Naked, SviNaPod, Menson Benson, Plava kuća. Nekoliko godina se usavršavao u SAD-u. Autor je glazbe za filmove i kazališne predstave.

U sklopu promocije CD-a, u Booksi će biti prikazan i novi spot za pjesmu 'Razbolje se lijepa Hajrija'.