izložba

Izložba: Zbirka stakla Muzeja Slavonije 19. - 20. stoljeće


vrijeme: 15.09.2011. - 10.12.2011.19,00
mjesto: Slavonski Brod; Muzej Brodskog Posavlja, Starčevićeva 40
organizator: Muzej Brodskog Posavlja / Muzej Slavonije Osijek

U Muzeju Brodskog Posavlja, u Slavonskom Brodu, u četvrtak, 15. rujna, u 19 sati, otvara se izložba 'Zbirka stakla Muzeja Slavonije 19. - 20. stoljeće'. Izložbu je moguće razgledati do 10. prosinca.

Izloženim su primjercima zastupljene gotovo sve vrste stakla i tehnike izvedbe, obuhvaćeni su svi stilski pravci 19. stoljeća, brojni su i primjerci s prijelaza 19. u 20. stoljeće, iz razdoblja secesije te ostvarenja Art decoa, koja ukazuju na nove, funkcionalne i sve jednostavnije oblike desetljeća koja su slijedila. Očekivano, s obzirom na mjesto pronalaženja i prikupljanja, kao i prethodne uporabe ovih predmeta većina ostvarenja pripada srednjoeuropskom kulturnom krugu, napose Češkoj, Austriji, Njemačkoj i Mađarskoj, u nešto manjoj mjeri zapadno¬europskim zemljama, ili južnije, Italiji, jer su i trgovački putovi, kontakti i raznovrsni kulturni utjecaji, kao i naklonosti, bili rezultat vjekovne povezanosti i međusobne upućenosti.

Među izloženim predmetima nalaze se i primjerci stakla domaćih, slavonskih manufaktura, napose one u Zvečevu u Ivanovom Polju te osječke staklane 'St. Heim i sin', koje su naročito aktivne u posljednja dva desetljeća 19. stoljeća. Radmila Biondić

(M.K., 09.09.2011)