Preskočite na glavni sadržaj

Ambroz Oroši izlaže u Rijeci

U četvrtak, 4. listopada, u 20 sati, u Galeriji Juraj Klović u Rijeci, otvara se samostalna izložba slika Ambroza Orošija. Izložba će biti otvorena do 18.  listopada.
vrijeme: 04.10.2012.
mjesto: Zagreb; Galerija Juraj Klović, ulica M. Gupca 4a
url: http://hdlu-rijeka.hr
Jake crtačka individualnost Ambroz Oroši  ostvaruje svoj novi ciklus. U njemu nagli i smjeli potezi ispunjavaju platno vodeći se ekspresijom boja i kontroliranim rukopisom koji na granici realnosti i apstrakcije gradi svoj doživljaj stvarnosti. To je alternativni svijet promišljenog i kontinuiranog likovnog izraza. U njemu je nagoviješten duhovni odraz autora samog, njegovih razmišljanja i raspoloženja. Transformirane, kombinirane likovne tehnike, omogućile su mu slobodu, razradu, studioznost i dorađenost preokupacije. Crteži predstavljaju svojevrsnu sintezu osobnih iskustava i težnju za bezgraničnim prostorom. Snaga linije i kontrast crnog i bijelog osnova su umjetnikovog rada.

Autor izlaže ciklus najnovijih radova u tehnici akrila. U njima prisutna je osjećajnost za crtež, ukazujući na širinu grafičkog razmišljanja, linearno jake slike bogate su teksturom, raznolikost tragova proizlazi od slobodnog poteza do vješto izgrebenih otisaka. Od bazične bjeline podloge kontrast raste zgusnut i snažan uskovitlan silinom različitih boja. Zahvaljujući obliku i prostornosti linije se neprestano ponavljaju pružajući nam bogatstvo vizualne transformacije. Zapis, ugravirana tekstura, nosi svoju poruku.

Prikazani motivi se kreću, bore, prodiru u prostor životnom snagom koja nosi ritam i osjet. U kovitlacu poteza i boja svode sadržajnost na bit dajući akcent pulsirajućoj energiji. Prikazi vibriraju i nestaju mijenjaju se i teku, stvoreni su nagonski i prožeti energijom koja stvara. Sve je u fazi promjene koja svojom jačinom govori o stvarnosti i nemiru, sukobima i opasnostima.

Ekspresivnost pristupa dovodi do bogatstva i kvalitete slike u kojoj dominira jak dinamičan i prepoznatljiv rukopis Ambroza Orošija. Posebnošću atmosfere on stvara cjelinu koja registrira likovnu misao, začuđujuću i nestvarnu, a svaki prikaz je jedna zasebna priča, posebna i neponovljiva, puna  vitalizma i energije važnog i naglašenog umjetničkog doživljaja. Jasna Rodin, mr. sc.
 
Ambroz Oroši rođen je 1958. u Prištini. Diplomirao je 1984. na Akademiji likovnih umjetnosti u Prištini, na Odsjeku grafike, u klasi prof. Zorana Jovanovića. Izražava se u okviru crtački i grafičkih disciplina te kombinirajući različite tehnike. Autor je brojnih grafika u tehnikama: aquatinta, bakropis i linogravure. Odmah nakon studija započinje umjetnički ciklus znakovitog Teška zajedništva, a od 2004. proširuje svoj tematski krug motivima Podmorja. Tijekom 1980-ih i do 2004 godine, bavio se pedagoškim radom u osnovnim školama u Novom Vinodolskom, Bribiru, Crikvenici i Senju. Izlagao na tridesetak skupnih i desetak samostalnih izložbi, sudjelovao  u radu likovnih kolonija u Srebreniku 1986.i Crikvenici , (Gorica 1984 i 1985.) te u radu Međunarodne likovne kolonije Crikvenica 1997. Član je HDLU-a Rijeka od 1985.