konferencija, znanstveni skup

Simpozij 'Knjiga u muzeju' u Muzeju Mimara


vrijeme: 05.10.2011. - 06.10.2011.
mjesto: Zagreb; Muzej "Mimara", Rooseveltov trg 5

U organizaciji Muzejskog dokumentacijskog centra će se, 5. i 6. listopada, održati simpozij 'Knjiga u muzeju' (uz 30. izložbu izdavačke djelatnosti hrvatskih muzeja i galerija).

Koja je uloga knjige u muzeju, koja je funkcija knjige kao muzejskog predmeta, kako ju izložiti, čuvati, obraditi i omogućiti joj pristup, kao i imamo li u Hrvatskoj muzej knjige - neka su od pitanja koja se nameću uz temu knjige u muzeju. Na ta će pitanja ponuditi odgovore renomirani stručnjaci iz muzeja, knjižnica i znanstvenih ustanova, uz specifične primjere zbirki knjiga u muzejskim i srodnim institucijama.

Na simpoziju 'Knjiga u muzeju' multimedijski će se predstaviti zbirke starih i raritetnih knjiga, obiteljske biblioteke, poput one obitelji Prandau-Normann, Pejačević i Bombelles, kao i knjige koje svojim bogatim ilustracijama predstavljaju prava umjetnička djela. Biti će predstavljeni i vrijedni primjerci iz sakralnih zbirki, poput iluminiranih rukopisnih kodeksa, ili pak načini izlaganja knjižne građe iz Knjižnice Zagrebačke nadbiskupije - Metropolitane, koja čuva najveći broj inkunabula u Hrvatskoj, među kojima i svjetske raritete. Na simpoziju će se, ukorak s vremenom, pažnja posvetiti i novim tehnologijama, elektroničkoj knjizi i mogućnostima prezentacije muzejske knjige putem internetske mreže, o čemu će govoriti i znanstvenici sa zagrebačkog Sveučilišta. Digitalizirani 'Gazophylacium' Ivana Belostenca iz 1740. godine na simpoziju će po prvi put biti predstavljen javnosti kao primjer kako suvremene tehnologije mogu i trebaju biti ključni faktori u očuvanju, ali i sve većoj dostupnosti neprocjenjive knjižne i kulturne baštine čuvane u našim muzejima.

Organizatori se nadaju uspostavi i primjeni jedinstvenoga standarda za obradu i pristup knjižnoj građi bez obzira na mjesto njezina smještaja - u muzeju, knjižnici, nekoj sakralnoj ili obrazovnoj ustanovi, privatnoj knjižnici ili antikvarijatu, kao jednom od važnih rezultata simpozija. Tako bi standardizacija i (u)poznavanje bogate knjižne baštine i vrijednih zbirki knjiga omogućila stvaranje jedinstvenoga registra muzejske knjižne građe, a time i njezinu bolju zaštitu, cjelokupni pregled i dostupnost.

Simpozij će se održati u organizaciji Muzejskoga dokumentacijskog centra (MDC) u Zagrebu, koji je nedavno i sam publicirao značajnu knjigu o muzejima - Vodič kroz hrvatske muzeje i zbirke. MDC kao središnja točka hrvatske mreže muzeja i simpozijem 'Knjiga u muzeju' nastoji odgovoriti na aktualnu problematiku, poticati nove ideje, popularizirati muzejske fondove i djelatnosti te inicirati nove projekte među kojima je (možda) i osnutak prvoga muzeja knjige u Hrvatskoj! MDC

(R.P.B., 03.10.2011)