konferencija, znanstveni skup

Međunarodna konferencija o sigurnosti muzeja


vrijeme: 04.10.2011. - 08.10.2011.
mjesto: Split; Galerija Meštrović
organizator: Muzeji Ivana Meštrovića / Hrvatski odbor ICOM-a

Muzeji Ivana Meštrovića i Svjetska konferencija za muzeje ICOM Hrvatska organizirali su u splitskoj Galeriji Meštrović, do 8. listopada petodnevnu Međunarodnu konferenciju ICOM- ICMS (International comitee on Museum Security) - Međunarodnog odbora za sigurnost muzeja.

Od građevinsko – konstrukcijskog, elektroničkog do organizacijskog pogleda. Razgovarat ćemo o svim novostima i iskustvima koja smo stekli posljednjih godina, te naša znanja i iskustva razmijeniti s ovdašnjim muzejskim upravama«, ističe predsjednik ICMS-a Willem Hekman. Organizator ovogodišnje konferencije su Muzeji Ivana Meštrovića u suradnji s Hrvatskim odborom ICOM-a - Svjetskom konferencijom za muzeje, Gradom Starim Gradom, Gradom Hvarom te Agencijom za upravljanje Starogradskim poljem.

Prema riječima Bianke Perčinić Kavur, izaslanice ministra kulture Jasena Mesića, broj krađa i oštećenja muzejskih eksponata povećan je od 70-ih godina prošloga stoljeća. Opasnost prijeti posebno razvojem turizma i otvaranjem granica

Sudionici će imati niz predavanja i radionica, a jednodnevni stručni posjet Starom Gradu, Starogradskome polju i Gradu Hvaru je je u četvrtak, 6. listopada.
'U Splitu su najveći stručnjaci za muzejsku sigurnost iz cijeloga svijeta. Tijekom radionica oni će obaviti preglede naših muzeja i dati preporuke za daljnji razvoj toga vrlo važnog segmenta u upravljanju muzeja.', ističe Andro Krstulović Opara, ravnatelj Muzeja Ivana Meštrovića. Napominje i da se sigurnost ne odnosi samo na sprečavanju krađe i oštećenja, nego i na sigurnost posjetitelja.

Prema riječima Bianke Perčinić Kavur, izaslanice ministra kulture Jasena Mesića, broj krađa i oštećenja muzejskih eksponata povećan je od 70-ih godina prošloga stoljeća. Opasnost prijeti posebno razvojem turizma i otvaranjem granica. 'Najčešće se kradu slike, liturgijski predmeti, drvene rezbarije te predmeti iz podmorskih arheoloških nalazišta, posebno amfore', kaže Bianka Perčinić Kuvar.
Izvor: Vjesnik

(M.K., 05.10.2011)