obavijest

MGZ: obilježavanje međunarodnog Dana bijelog štapa


vrijeme: 13.10.2011. 12,00
mjesto: Zagreb; Muzej grada Zagreba, Opatička 20

U četvrtak,13. listopada, u 12 sati, u Muzeju grada Zagreba, obilježit će se međunarodni Dan bijelog štapa, uz prigodni program 'Tko gleda, a tko vidi?'. Program je realiziran u suradnji MGZ -a s Hrvatskim savezom slijepih, Udrugom slijepih Zagreb i Dramskim studijem slijepih i slabovidnih Novi život.

Slijepe osobe kao i druge osobe s invaliditetom još uvijek se često  susreću s problemima diskriminacije. Da bi se što bolje i brže integrirali u društvenu zajednicu, treba uključiti sve segmente društva. Nažalost, te se osobe često nalaze na marginama sredine u kojoj žive – slabijeg su socijalnog statusa, uglavnom nezaposleni, nedovoljno obrazovani, u životu se susreću s mnogim predrasudama i preprekama a jedna od njih, ako ne i najznačajnija, jest kretanje po prostoru.

Muzej grada Zagreba već niz godina nastoji osobe s invaliditetom, poglavito osobe s oštećenjem vida, uključiti u programe kako bi im približio  baštinske sadržaje Muzeja. Kroz zajedničku suradnju ostvareno je niz akcija, radionica, publikacija i izložaba. Da podsjetimo na one najvažnije: svaki prvi utorak u mjesecu Dan otvorenih vrata za osobe s invaliditetom, tiskanje Vodiča za slijepe, gluhoslijepe, slabovidne i sve one koji imaju poteškoća s vidom na hrvatskom i engleskom jeziku, a od ove godine imamo i audio vodič kroz stalni postav Muzeja.

(M.K., 11.10.2011)