izložba

Izložba: Zaslužni djelatnici Etnografskoga muzeja u Zagrebu


vrijeme: 14.10.2011. - 27.11.2011.12,00
mjesto: Zagreb; Etnografski muzej Zagreb, Trg Mažuranića 14
organizator: Etnografski muzej Zagreb

Povodom obljetnice Etnografskog muzeja, u okrugloj dvorani Muzeja, u petak, 14. listopada, u 12 sati, otvara se izložba 'Zaslužni djelatnici Etnografskoga muzeja u Zagrebu'. Izložba je posvećena stručnim djelatnicima koji su svojom dokumentacijskom ostavštinom i svojim radom ostavili značajan trag u stručnom, znanstvenom i kulturološkom prostoru. Izložba ostaje otvorena do 27. studenoga.

Izložba će obuhvatiti tri najstarija djelatnika Muzeja, Vladimira Tkalčića, Terezu Paulić, Mirka Kusa Nikolajeva i ravnatelja Muzeja s kraja 1980.ih Marija Petrića. Njihovo djelovanje i ostavština predstaviti će se kroz dokumentacijske fondove – izvorne dokumente, likovne radove, fotografije i hemeroteku.

Već pri osnivanju Muzeja, 1919. godine utemeljitelj stručnog rada, prvi kustos, kasnije i stručni ravnatelj Muzeja Vladimir Tkalčić, oblikovao je prve zbirke predmeta, ustanovio je dokumentacijske fondove, pokrenuo inventarizaciju fundusa.

Na terenskim istraživanjima koje obavljao diljem cijele Hrvatske prikupljao je etnografsko gradivo te sustavno i selektivno prikupljao građu za muzejske zbirke. Svojim znanjem i dugogodišnjim muzejskim radom odgojio je brojne muzejske djelatnike i usadio im svijest o važnosti čuvanja narodne ostavštine.

Tereza Paulić radila je u Muzeju od 1923. godine, u početku kao restaurator, kasnije kao kustos. Zajedno sa V. Tkalčićem identificirala je predmete i oblikovala je pojedine zbirke. Radom na terenu unapređivala je znanje o narodnom životu, sabirala predmete, restaurirala ih i inventarizirala zbirke predmeta. Pisanim i likovnim prilozima pohranjenim u dokumentaciji ostavila je značajne stručne zapise koji su i danas temelj za muzejski i muzeološki rad.

Dr. Mirko Kus Nikolajev radio je kao kustos u Muzeju svega osam godina, u razdoblju 1925.-1933. Iako je radio kratko u Muzeju, ostavio nekoliko značajnih stručnih i znanstvenih radova. Svako područje  kojim se bavio istraživao je interdisciplinarno, teme je obuhvaćao etnografsko-etnološki, kulturološki i politički. Njegova pisana ostavština bila  je poticaj istraživačima za daljnja istraživanja.

Dr. Mario Petrić, ravnatelj Muzeja i voditelj Zbirke oružja u razdoblju 1976.-1990., poticao je stručni i znanstveni rad u Muzeju. Nanovo je pokrenuo časopis  Etnološka istraživanja i ostvario uvođenje računalne tehnologije u muzejski rad. I kao etnolog ostavio je u tom razdoblju nekoliko znanstvenih radova i razmišljanja.

(M.K., 12.10.2011)