izložba

30. izložba izdavačke djelatnosti hrvatskih muzeja i galerija


vrijeme: 08.11.2011. - 13.11.2011.
mjesto: Zagreb; Zagrebački velesajam, Interliber
organizator: Muzejsko dokumentacijski centar

Na 30. izložbi izdavačke djelatnosti hrvatskih muzeja i galerija, u organizaciji MDC-a, recentnu izdavačku djelatnost predstaviti će 114 hrvatskih muzeja i galerija. Izložba se održava u sklopu Interlibera 2011., na Zagrebačkom velesajmu, na štandu MDC-a u paviljonu 6 / štand br. 9, od 8. do 13. studenoga.

Na ovogodišnjoj 30. jubilarnoj izložbi, koja se u kontinuitetu održava od 1982. godine, izložiti će se  čak 602 nova naslova - kataloga izložaba i muzejskih zbirki, vodiča kroz stalne postave, monografija i časopisa, zbirki eseja i studija, pretisaka i bibliografskih izdanja, publikacija za djecu i mlade kao i elektroničkih publikacija na CD-ovima.

'Među njima je, kao i prethodnih godina, najviše kataloga koji se tiskaju uz muzejske izložbe i osnovni su oblik muzejskog komuniciranja s publikom. Objavljena su ukupno 404 kataloga povremenih tematskih izložaba, među kojima je velik dio vrsno izrađenih, s kvalitetnim tekstovima stručnjaka, kataloškim popisima i ilustracijama onih muzejskih ustanova koje su se već svrstale među renomirane hrvatske nakladnike. Među njima je svake godine sve više onih čije publikacije bivaju prepoznate od različitih nacionalnih i međunarodnih povjerenstava za dodjelu prestižnih nagrada za dizajn ili za značajan doprinos znanosti i kulturi.'  iz predgovora kataloga izložbe Snježane Radovanlija Mileusnić.

Tijekom izložbe, 11. studenog,  MDC će promovirati i svoj novi Vodič kroz hrvatske muzeje i zbirke, koji popisuje više od 300 muzeja, zbirki i stalnih izložaba te daje prikaz 265 muzeja i zbirki vjerskih zajednica.

MDC kao središnja točka hrvatske muzejske zajednice i koordinator mreže muzeja i na ovaj način nastavlja dugogodišnju misiju predstavljanja muzejske djelatnosti i postignuća muzeja široj javnosti.

•  Mjesec hrvatske knjige 2011.
•  Interliber 2011.

(M.K., 07.11.2011)