Preskočite na glavni sadržaj

'Posljednja ambulantna kola Sofije' u hrvatskim kinima

'Posljednja ambulantna kola Sofije' u hrvatskim kinima
U hrvatsku kino distribuciju kreće jedan od najnagrađivanijih europskih dokumentaraca ove godine 'Posljednja ambulantna kola Sofije / Sofia’s Last Ambulance' bugarskog redatelja Iliana Meteva, nastao u njemačko-hrvatsko-bugarskoj koprodukciji. Prva projekcija je 18. prosinca u Dokukinu KIC uz gostovanje hrvatskog producenta Siniše Juričića. U siječnju će biti prikazivan i u Puli, Rijeci, Čakovcu, Splitu, Vinkovcima i Zaboku, a tijekom veljače u još desetak kina u Hrvatskoj.
vrijeme: 18.12.2012.
url: http://www.restartlabel.net

Film je premijeru imao na zadnjem filmskom festivalu u Cannesu, gdje je u programu Tjedna kritike osvojio nagradu France 4 Visionary Award da bi uslijedile nagrade za najbolji dokumentarac u prestižnim Karlovym Varima (Karlovy Vary International Film Festival), Srebrna Golubica (Silver Dove) u Leipzigu (DOK Leipzig), Silver Eye u Jihlavi, nagrada za najboljeg redatelja na talijanskom festivalu Festival dei Popoli te još šest nagrada u Slovačkoj, Rusiji, Švicarskoj, Portugalu, na Kosovu i Bosni i Hercegovini.

Film prati tri člana ‘posade’ jednih od samo 13 ambulantnih kola koliko ih je preostalo u dvomilijunskoj Sofiji, glavnom gradu Bugarske te avanture vozača, doktora i sestre koji jureći po izbušenim cestama bugarske metropole pokušavaju spasiti svakoga koga mogu u neprekidnoj smjeni od 48 sati. Pušeći cigaretu za cigaretom i neposredno osjećajući korumpirani zdravstveni sistem zemlje, jedino što im preostaje je humor i nepresušna energija koju ulažu u svoj posao.  

Hrvatsku premijeru film je imao na zadnjem Festivalu igranog filma u Puli te kasnije i u konkurenciji Motovun Film Festivala.

Distributer filma je Restart label.