predstava, djeca, mladi

'Rent a friend' – premijera u GK Trešnja


vrijeme: 12.11.2011. 20 h
mjesto: Zagreb; GK Trešnja, Mošćenička 1

Nova predstava zagrebačkog  Gradskog kazališta Trešnja 'Rent a friend' autorskog dvojca Saše Božića i Dore Ruždjak Podolski, u režiji Anje Suše, bit će premijerno izvedena u subotu, 12. studenog, u 20 sati. 'Rent a friend' bit će predstava koja će po prvi puta otvoriti problematiku Facebooka.

Junaci 'Rent a frienda' naoko su obični klinci koji putuju po bespreglednim pejsažima internet komunikacije, kreirajući nova prijateljstva, razarajući stare ljubavi ili naprosto trošeći vrijeme. No, što će se dogoditi sa Ivicom, Zdravkom, Dijanom i Anđelom kada se iz bespuća virtualnog spuste na sasvim realnu zagrebačku livadu, Cmrok? Hoće li ih i dalje goniti isti problemi, ista potreba da se definiraju, komuniciraju, podijele strahove, razotkriju? Možemo li i dalje uživati u spektaklu malih prijateljstava, okruženi jedni drugima, a ne tek zaštićeni u mraku naših otoka samoće? Krajem prošle godine kazalište Trešnja predstavilo je zanimljiv i jedinstven projekt, raspisan je natječaj za dramski tekst kojemu je glavni cilj bio potaknuti domaće dramsko stvaralaštvo za djecu. Ovim projektom se također željelo ohrabriti mlade hrvatske dramske autore za pisanje tekstova koji reagiraju na aktualnosti naše svakodnevnice u formi inovativnog i društveno osviještenog teatra za djecu i mlade. Ideja je bila otvoreno progovoriti o iskušenjima s kojima se mladi susreću te osvrnuti na probleme današnje adolescencije poput bullynga, nasilja, zloupotrebe alkohola, droga i sl. Ideja je nastala upravo iz velikog broja upita mladih hrvatskih dramaturga i pisaca o mogućnostima prijave tekstova tj. nemogućnosti da uopće dobiju priliku da se njihovi tekstovi percipiraju. Nagradu je osvojio je tekst 'Rent a friend' autorskog dvojca Saše Božića & Dore Ruždjak Podolski.

Ovom predstavom Trešnja svoja vrata još jače otvara mladima i pitanjima adolescentne dobi kroz direktno uključivanje tinejdžera u sam proces nastajanja predstave te u mnogobrojne popratne programe poput tribina i otvorenih razgovora kojima će direktno otvoriti prostor kazalištu za mlade, o mladima i s mladima.


Igraju: Daria Knez Rukavina, Radovan Ruždjak, Rakan Rushaidat, Aleksandra Naumov, Ivana Bakarić, Tvrtko Jurić, Matija Antolić.

Scenograf: Siniša Ilić
Kostimografkinja: Maja Mirković
Autor glezbe: Damir Šimunović
Autor svjetla: Zdenko Trandler
Asistentica za pokret: Ksenija Zec  
Fotografkinja: Maja Kljajić


(R.P.B., 10.11.2011)