izložba

Izložbe o bokeljskoj mornarici te odnosu Rijeke i Mletaka


vrijeme: 10.11.2011. - 26.11.2011.
mjesto: Rijeka; Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, Muzejski trg 1

U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci, u četvrtak, 10. studenog, otvorene su dvije izložbe: 'Pomorstvo Boke kotorske za vrijeme venecijanske uprave 1420.-1797.' i 'Trn u oku mletačkog lava - Rijeka između Habsburgovaca i Venecije'. Obje izložbe ostaju otvorene do 26. studenog.

Izložba posvećena bokeljskom pomorstvu poseban naglasak ima na Lepantskoj bitci u kojoj su sudjelovali gradovi pod venecijanskom upravom i to Rab, Cres, Zadar, Trogir, Šibenik, Kopar, Krk sa galijom 'Cristo Rassussitato' i Kotor s galijom 'Sv. Tripun Kotorski'.

U toj bitci je Boka kotorska dala značajan doprinos pobjedi Svete Lige nad Osmanlijama. Posebno su se istaknuli zapovjednik bokeljske galije admiral Jeronim Bisanti, koji je u bitci i poginuo, te 15 Peraštana, čuvara mletačke zastave na komandnoj galiji mletačkog zapovjednika Sebastijana Veniera. Bitku su preživjela osmorica od njih. Ova izložba svjedoči o jakoj vezi gradova na Jadranu.

Druga izložba, 'Trn u oku mletačkog lava – Rijeka između Habsburgovaca i Venecije' oslikava situaciju u Rijeci u vrijeme mletačke vlasti nad istočnom obalom Jadrana. Tada je samo Rijeka i šira okolica na obali bila van mletačke uprave. Tadašnja Rijeka je sa svojim gospodarstvom oslonjenim na trgovinu kontinentalnog hrvatskog i slovenskog zaleđa te primorskih pokrajina bila konkurencija Veneciji. Pokušaje Mletaka da osvoje Rijeku sprječavali su Habsburgovci, tadašnji gospodari Rijeke. Venecija je nakratko osvojila Rijeku 1508. godine, ali je već godinu potom bila prisiljena napustiti grad. U nekoliko navrata Mlečani su razarali grad 1509. i 1511., ali ga više nikad nisu uspjeli zauzeti.

Unatoč ratu i političkom neprijateljstvu, Rijeka je tijekom tog razdoblja trgovala s Venecijom i njenim provincijama, a utjecaj Venecije ogledao se u upotrebi mletačkog novca ali i kulturnom utjecaju u svakodnevnom životu Rijeke. U Riječki hrvatski dijalekt su tada ušle mnoge mletačke riječi.
(Hina)

(M.K., 11.11.2011)