predstava, djeca, mladi

Tjedan za djecu i mlade u HNK Ivana pl. Zajca


vrijeme: 01.12.2011. - 09.12.2011.
mjesto: Rijeka; HNK Ivana pl. Zajca, Uljarska 1

Riječki HNK Ivana pl. Zajca od 1. do 9. prosinca priređuje tjedan za djecu i mlade. Na programu će se naći predstave 'Ljepotica i zvijer' Hrvatske drame, opera za velike i male 'Šuma Striborova' te predstava za djecu 'Somewhere City' Talijanske drame. Riječka publika vidjet će i predstavu 'Carmen', u izvedbi umjetničkih akademija i Tekstilno-tehnološkog fakulteta iz Zagreba.

Hrvatska drama izvest će predstavu 'Ljepotica i zvijer', treš bajku Jelene J-Zlo Tondini po motivima bajke Jeanne-Marie Le Prince de Beaumont i filmskog scenarija Jeana Cocteaua u režiji Vite Taufera.

Ansambl Opere u program je uvrstio operu za male i velike 'Šumu Striborovu' Ivana Josipa Skendera pod ravnanjem maestra Igora Vlajnića i u režiji Ozrena Prohića.

A ansambl Talijanske drame pak bajku za djecu i odrasle 'Somewhere City' Gorana Lelasa u režiji Paole Galassi.

U okviru Tjedna za djecu i mlade je i jedno gostovanje, scenska izvedba glasovite Bizetove 'Carmen', zajednički projekt Akademije likovnih umjetnosti, Akademije dramske umjetnosti, Muzičke akademije i Tekstilno-tehnološkog fakulteta iz Zagreba, pod dirigentskim vodstvom Mladena Tarbuka i u režiji Krešimira Dolenčića.

Kako je kazala intendantica HNK Ivana pl. Zajca Nada Matošević Orešković, već četverogodišnja programska smjernica realizacije po jedne predstave za djecu i mlade u sezoni od velike je važnosti za Rijeku, jer su na taj način obuhvaćene sve dobne skupine, a na taj se način i odgaja buduća kazališna publika. Osim toga, na djeci primjeren način ostvaruje se njihov prvi kontakt s kazalištem. HNK Ivana pl. Zajca, Novi list

(R.P.B., 29.11.2011)