Preskočite na glavni sadržaj

Gordana Bakić u Galeriji Marisall

U petak, 8. veljače, s početkom u 19 sati, u zagrebačkoj Galeriji Marisall, otvara se izložba akademske slikarice Gordane Bakić pod nazivom 'Pokusni rad / Test Run'. Izložba ostaje otvorena do 1. ožujka.
vrijeme: 08.02.2013. 19,00
mjesto: Zagreb; Galerija Marisall, Mesnička 5
url: http://www.marisall.com
Čovjek u svemiru i svemir u čovjeku. Potraga za ljudskim i ljudskošću, sveobuhvatnim prikazom stanja svijesti nastavlja se prostornim crtežom koji multiplicira navedeno do ambijentalnog ushita prostirući se, slažući se sa svim trima dimenzijama prostora: unutrašnjosti galerijske šupljine u različitim smjerovima rasprostiranja crno-bijelih znakova, nakupina, toliko jakih simboličkih i psiholoških silnica koje je nemoguće opisati, valja ih doživjeti.

U Hocus - pocus sobi nižu se bjesomučna oblikovanja prostora, vijugave zmije i geometrija grada, organsko i od čovjeka uređeno: vizualni koloplet isprepletenih različitosti i suprotnosti koje tvore neobičnu cjelinu. Poput bombardiranja očnog živca pretače Gordana Bakić prostorni imaginarij u polje slike u kojem sve izrazito, koloristički kreće se i miruje nutarnjim balansom koji je ujedno i dinamičan i smiren, završen i nezavršen, zapravo intenzivno povećan. Unutar kruga nalazi znak, izgleda poput mikro-svemirskog broda iz filma Fantastično putovanje (Richard Fleischer, 1966.) koji u fantastičnoj avanturi putuje i kola ljudskim krvotokom. Filmičnim mogućnostima imaginacije izmjenjuju se crteži i slike, verbo-vizualni znakovi Gordaninog umjetničkog laboratorija, sublimiranih i opredmećenih snaga. Iz predgovora Željka Marciuša


Gordana Bakić rođena je 1972. godine u Zagrebu. Završila je Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna u Zagrebu 1990. godine. Iste godine upisala je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, pedagoški odjel, smjer slikarstvo. Diplomirala je u klasi prof. Zlatka Kesera 2001. godine. 2011. godine magistrirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani, smjer slikarstvo, kod mentora prof. Bojana Gorenca. Izlagala je na brojnim izložbama među kojima se ističu skupne I. bijenale slikarstva, HDLU, Zagreb, 2011., T-HT nagrada, MSU, Zagreb, 2010., Space in and in between, Galerija Le Konschthaus Beim Engel, Luxembourg, 2009. te samostalne: Gameoverland, Galerija Josip Račić, Osijek, 2005., Premotavanje, Galerija Kranjčar, Zagreb, 2011., Nepromjenjiv oblik, Galerija Waldinger, Osijek, 2012. Dobitnica je niza nagrada među kojima su Rektorova nagrada Sveučilišta u Zagrebu 1994., Nagrada Zagrebačke banke 2001., Nagrada HDLU-a za najbolju mladu umjetnicu 2003., Grad prix za slikarstvo Hrvatske poštanske banke 2007. Članica HDLU-a od 1996.godine. Živi i radi u Zagrebu.