obavijest

Preminuo glumac Ante Čedo Martinić


vrijeme: 27.12.2011.
mjesto: Split

27. prosinca, u splitskoj bolnici preminuo je glumac Ante Čedo Martinić, dramski prvak i vršitelj dužnosti ravnatelja Drame Hrvatskog narodnog kazališta Split, priopćeno je iz splitskog HNK.

Rođen 27. siječnja 1960. u Pučišćima na Braču, nakon završene osnovne škole u rodnom mjestu pohađa srednju vojnu školu u Zagrebu, a nakon toga Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu. Karijeru je započeo ulogom u Shakespearovom Othellu 1983. u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu čijim je daskama ostao vjeran cijeloga života. U svom je kazalištu ostvario oko sedamdeset dramskih, ali i operetnih i kabaretskih uloga. Bio je neizostavna glumačka figura u repertoaru Drame splitskog HNK tijekom gotovo trideset godina. Ostat će zapamćene njegove brojne kreacije velikih uloga dramskog repertoara, od kojih su možda najznačajnije one Krležinog Leonea Glembaja, Molierevog Don Juana, Shakespearova Hamleta, Marka Barića iz Begovićeve drame Bez trećeg, ali i princa Orlofskog iz Straussove operete Šišmiš, kao i šjor Bepa Pegule i Lešandra iz Tijardovićevih Male Floramye i Spli'skog akvarela. Posvećen i odan uvijek prvenstveno matičnom kazalištu, Čedo je na velikom ekranu ostvario sedam uloga, svakako manje nego što je mogao. Širi ga je auditorij posljednjih godina imao priliku upoznati kroz njegove uloge u gledanim televizijskim serijalima kao što su, primjerice, Villa Maria, Ne daj se, Nina, Odmori se, zaslužio si, Ruža vjetrova i Loza.

U svibnju 2010. Ante Čedo Martinić dobio je nagradu Marko Fotez za najbolje umjetničko ostvarenje u Drami Hrvatskog narodnog kazališta Split, u sezoni 2008/09. i 2009/10.

Od 2010. pa do smrti obavljao je dužnost ravnatelja Drame Hrvatskog narodnog kazališta Split.
 
Komemoracija preminulom dramskom prvaku i v. d. ravnatelja Drame Hrvatskog narodnog kazališta Split Anti Čedi Martiniću održat će se u splitskom HNK-u, u srijedu, 28. prosinca, s početkom u 13 sati. Pogreb će biti u Čedinim rodnim Pučišćima u četvrtak, 29. prosinca, a ispraćaj na splitskom groblju Lovrinac istoga dana u 9.30.

Brzojav sućuti ministrice Zlatar Violić

(D.H.F., 27.12.2011)