Preskočite na glavni sadržaj

U riječkom MMSU-u izložba 'Razdvajanja'

U riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, u četvrtak, 21. ožujka, u 19 sati, otvara se izložba 'Razdvajanja', realizirana u sklopu programa KvadArt Sveučilišta u Rijeci. Publici će se predstaviti sedamnaestero studenata Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci koji će u travnju s istom izložbom gostovati u Galeriji MC u New Yorku.
vrijeme: 21.03.2013. 19,00
mjesto: Rijeka; Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Dolac 1/II
url: http://www.mmsu.hr
Kako je najavljeno na konferenciji za novinare, radi se o produkciji  koja će predstaviti ponajbolje radove riječkih studenata i dati im priliku da prvi put izlažu u prostorima inače rezerviranim za velika umjetnička imena.

Prema riječima rektora prof. dr. Pere Lučina, kultura i sport dva su od pet ključnih stupova modernog sveučilišta, uz obrazovanje, istraživanje i razvoj zajednice, ali su kod nas ti stupovi do sada bili tanki pa ih je Sveučilište odlučilo razvijati. Kandidatura Rijeke za Europske sveučilišne igre 2016. godine rezultat je takvog opredjeljenja u području sporta, a na kulturnom planu već su uznapredovale aktivnosti za osnivanje Studenskog kulturnog centra koji bi idućeg tjedna trebao biti i formalno osnovan.

KvadArt je jedna od inicijativa koja će činiti okosnicu njegova programa, a okuplja sve na Sveučilištu koji mogu razvijati aktivnosti u kulturi. Prvenstveni cilj je mobilizirati studente i predstaviti studentsku produkciju, ali podrazumijeva i uključivanje osoba izvan institucije koje se bave kulturom i umjetnošću.

Prema riječima Slavena Tolja, u taj proces mora se uključiti i MMSU, a ako je njegova uloga detektirati ono najbolje na umjetničkoj sceni, onda ova izložba dodatno dobiva na važnosti.

- U Rijeci postoji veliki potencijal i energija koja nema priliku izraziti se i pokazati se. Naša je obaveza da im pružimo tu šansu i stoga ovu izložbu vidimo kao dobar poticaj budućim umjetnicima - naglasio je ravnatelj MMSU-a.
 
Selektori izložbe su Slaven Tolj, Igor Eškinja i Branko Franceschi, a izlagači: Isabella Bubola, Ivana Butković, Andreja Jandrečić, Vladimir Ježić, Koraljka Jukić, Dragan Kordić, Damjan Kovač, Dragana Kružić, Robert Maloić, Tijana Mihaliović, Liberta Mišan, Dina Rain, Sara Salamon, Boris Sekulić, Noel Šuran, Tamara Tokić i Dino Topolnjak.
Riječ je o studentima završne godine i onima koji su diplomirali u posljednje dvije godine.
Izvor: Glas Istre