natječaj

Natječaj za Balkanske stipendije za novinarsku izuzetnost


prijava: 05.03.2012.

Balkanska istraživačka mreža (BIRN), u suradnji sa Zakladom Robert Bosch i Zakladom ERSTE, raspisala je natječaj u okviru programa 'Balkanske stipendije za novinarsku izuzetnost'. Tema novog natječaja su zajednice, a novinari iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Rumunjske, Srbije i Kosova mogu se prijaviti do 5. ožujka.

Od kandidata se očekuje da u okviru ovogodišnje teme istraže različite zajednice – političke, ekonomske, nacionalne, rodne, generacijske – i odnose između njih. Kandidati trebaju pristupiti temi ne samo u kontekstu svoje matične zemlje, već i najmanje još jedne zemlje u regiji i Europskoj uniji, kao i da izaberu pojave koje su relevantne, važne i originalne.

Neovisni žiri izabrat će deset novinara od kojih se očekuje da tijekom programa istraže nominirane teme i napišu istraživačke ili analitičke članke koji će čitateljima dati uvid u pitanja o kojima mediji nisu dovoljno ili nisu uopće izvještavali.

Deset priča, nastalih kao rezultat programa, bit će objavljene u relevantnim regionalnim i svjetskim medijima.

Remzi Lani, direktor Albanskog instituta za medije i član žirija, opisao je program stipendiranja novinara kao 'priču o uspjehu' i 'priliku koju ne treba propustiti'. 'Ovaj program nudi jedinstvenu priliku za detaljno, sveobuhvatno izvještavanje o prilikama u vašoj zemlji i izvan nje. Isto tako, stipendistima nudi mogućnost da se susretnu sa kolegama i profesionalcima u ovom području iz čitave Europe', kaže Remzi Lani.

Deset izabranih novinara dobit će stipendije u iznosu od 2.000 eura, sredstva za putne i istraživačke troškove u iznosu do 2.000 eura i priliku da prisustvuju seminarima u Beču i Skopju. Pored toga, najbolja tri članka po izboru žirija sastavljenog od medijskih profesionalaca dobit će nagradu od 4.000, 3.000 i 1.000 eura.

Detaljne informacije o ovogodišnjoj temi, formularu za prijavu i smjernicama mogu se naći na: http://fellowship.birn.eu.com/en/fellowship-programme/topic-2012-communities.

Za više informacija, obratite se:
Dragana Žarković Obradović
Menadžer programa stipendija, BIRN
Gospodar Jevremova 47/III
11 000 Beograd, Srbija
Tel/fax: +381 (0)11 6 5555 91
Email: fellowship@birn.eu.com

(M.K., 26.01.2012)