Preskočite na glavni sadržaj

Kazališni dug Zagorki – razgovor s Ivicom Boban

U sklopu ciklusa predavanja o Mariji Jurić Zagorki i ženskoj književnosti, ovog četvrtka, 16. svibnja, u 19 sati, u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke održat će se razgovor s Ivicom Boban, redateljicom kazališne predstave 'Zagorka'. Ulaz je slobodan!
vrijeme: 16.05.2013. 19 h
mjesto: Zagreb; Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke, Dolac 8
url: http://www.zenstud.hr/
 
Zagorka je tijekom svog umjetničkog stvaralaštva neumorno pisala za kazalište, a kazališna je publika, za razliku od kritike, uživala u izvedbama njezinih djela. Predstavom “Zagorka” autorica i redateljica Ivica Boban vraća dug spisateljici čija su djela odgojila generacije čitatelja i posjetitelja kazališta. Komad je inspiriran Zagorkinim Kamenom na cesti, a predstava je praizvedena 28. siječnja 2011. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Okosnicu drame čine događaji iz Zagorkinog života i stvaralaštva, s prikazom njezine bespoštedne borbe za bolji položaj žena u patrijarhalnom društvu. U predstavi koja traje gotovo 4 sata sudjelovalo je 70-ak glumaca. Predstava je još na repertoaru HNK, ali se trenutno ne izvodi.
 
Autorica i istaknuta kazališna redateljica Ivica Boban smatra da se „predstavom o Zagorki odužujemo za sve negativne kritike koje je dobila za svoje drame“. 

O zahtjevnom radu na tekstu i predstavi „Zagorka“ s Ivicom Boban će razgovarati Rada Borić, izvršna direktorica Centra za ženske studije.
 
Program podupire Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba.