Preskočite na glavni sadržaj

Izložba skulptura i crteža Nikole Nenadića

Otvorenje izložbe 'Trag u pijesku', riječkog umjetnika Nikole Nenadića, održava se u petak, 17. svibnja, u 19 sati, u Galeriji crkvice sv. Trojice u Kastvu.
vrijeme: 17.05.2013. 19,00
mjesto: Kastav; Galerija crkvice sv. Trojice u Kastvu, Trg Lokvina
Likovni jezik radova Nikole Nenadića svoju artikulaciju ne pronalazi u nekom specifičnom, zajedničkom motivu od kojega polazi, već u materijalu i tehnici koji sljubljuju autorove radove u konzistentnu cjelinu. Skulpture nastale oblikovanjem metalnih žica povezanih u kompaktne oblike laganim materijalima (papir, plastika) presvučene su finim, patiniranim morskim pijeskom.

Patiniranjem pijeska skulpturi je podarena posebna estetska dimenzija zahvaljujući upravo završnom sloju te naoko gruboj i sirovoj teksturi uz iznimno malu masu u odnosu na sam volumen. Skulpture zbog dinamike - odnosa volumena i prostora, djeluju živo, no taj njihov život već kao da je proživljen, u njih je upisana starost koja se manifestira vizualno - patiniranjem površine te misaono - stimulirajući fragmente znanja i percepcijskog iskustva koje mapirajući smještamo u kontekst i spajamo u cjelovite narative.

Liričnost skulptura nadahnuće pronalazi i iz naziva pojedinih radova, koji igrom riječi aktiviraju dubinski narativ i upisuju nova značenja. Upravo poigravanje nazivima dokaz je kako umjetnost mora djelovati i djeluje kao kompaktna cjelina, što Nenadić potvrđuje 'dopunivši' svoje skulpture još jednim likovnim pismom o njima - popratnim crtežima..