Preskočite na glavni sadržaj

U Londonu knjiga, izložba i predavanje u sklopu programa 'Welcome Croatia'

U sklopu festivala Welcome Croatia, kojim se u Velikoj Britaniji obilježava ulazak Hrvatske u Europsku uniju, objavljena je publikacija 'Mapiranje Hrvatske u zbirkama Ujedinjenog Kraljevstva' Flore Turner-Vučinić, u kojoj autorica mapira hrvatska umjetnička djela u zbirkama poznatih britanskih muzeja i galerija.
mjesto: London
url: http://welcomecroatia.net
Kako se navodi u priopćenju, ta je publikacija bila povod za još neka događanja vezana uz hrvatsku kulturu u nizu prestižnih britanskih institucija i muzeja poput muzeja Victoria and Albert, muzeja Ashmolean i Nacionalne galerije, gdje će 28. svibnja biti predstavljen rad slikara Andrije Medulića, dok će u British Museumu biti održano predavanje o hrvatskim artefaktima u zbirci kovanog novca tog muzeja, ističe se u priopćenju.

U zbirci Nacionalne galerije nalaze se dvije Medulićeve mitološke scene, 'Jupiter zavodi Kalistu' i 'Arkas u lovu', izrađene za potrebe dekoracije namještaja. Medulić se u zbirci nalazi pod svojim talijaniziranim imenom, Andrea Schiavoni, kao i mnogi drugi hrvatski umjetnici iz istoga razdoblja. Značajan broj Medulićevih djela se nalazi i u zbirkama kraljice Elizabete II.

Izložba je kruna kratkih predavanja o tome umjetniku koje je ta galerija organizirala svakog utorka tijekom svibnja, na kojima su se analizirale njegove slike.

31. svibnja, u British Museumu održat će se predavanje u organizaciji Odjela za kovani novac i medalje o dijelu zbirke koji potječe iz Hrvatske. Predavanje će održati kustos zbirke modernog novca Thomas Huckenhall i voditelj Odjela za kovani novac i medalje Philip Attwood.

U zbirci se, između ostalog, nalazi nummus cara Dioklecijana iz ranog 4. stoljeća iskovan u Kartagi, koji obilježava za rimske careve neuobičajeni odlazak u mirovinu koju je proveo u Splitu, te djela Julija Klovića, često prisutna u britanskim muzejima.
(Hina)