Preskočite na glavni sadržaj

Afrički suvremeni dizajn u Galeriji ULUPUH

Izložba 'Druga Afrika – suvremeni dizajn u Africi', s radovima različitih područja dizajna, od mode do vizualne komunikacije, kojima je afrička kulturna tradicija polazište i inspiracija, otvara se u srijedu, 22. svibnja, u zagrebačkoj Galeriji ULUPUH.
vrijeme: 22.05.2013. 19,00
mjesto: Zagreb; Galerija ULUPUH, Tkalčićeva 14
url: http://www.ulupuh.hr
Cilj je tom izložbom hrvatskoj javnosti predstaviti originalne dizajnerske pristupe i novo, nepoznato viđenje Afrike, a ona nije selekcija najboljih dizajnera Afrike, niti to nastoji biti, već prikaz raznih izražaja koji će zacijelo pobuditi zanimanje struke ali i šire javnosti, ističe se u najavi izložbe, koju organizira Udruga Dyalli.

Radove dvadeset dizajnera i dizajnerskih timova iz Južnoafričke Republike, Kenije, Tanzanije, Egipta, Zimbabvea, Nigerije i Namibije odabrala je autorica izložbe, dizajnerica Sanja Rocco, uz pomoć kolega Jacquesa Langea te Mohameda Jogiea iz Južnoafričke Republike. Najveći organizacijski izazov bio im je uspostaviti komunikaciju s dizajnerima, s obzirom da u većini afričkih zemalja nema profesionalnih dizajnerskih udruga.

Među odabranim dizajnerima su i već afirmirani autori, poput modne dizajnerice Marianne Fassler iz Južnoafričke Republike koja istovremeno s ovom izložbom ima reviju u Parizu, ili Liama Fahyja iz Zimbabwea koji je originalnim kolekcijama cipela osvojio London. Prostor je pružen i samozatajnim dizajnerima čija su djela dostupna zahvaljujući novim tehnologijama i interaktivnim medijima.

Dio izložbe bit će posvećen edukativnom projektu, privatnoj školi dizajna ZIVA koju je u Zimbabweu pokrenuo dizajner Saki Mafundikwa, nakon što se vratio sa školovanja iz SAD-a. Škola je nedavno proslavila 15 godina rada u prilično teškim uvjetima i bez podrške lokalnih vlasti.

Već postoji interes da se izložba postavi u Južnoafričkoj Republici i Kini, a u elektronskom obliku ugostit će ju američko dizajnersko udruženje AIGA na svojoj internet stranici. U Zagrebu se održava u sklopu Tjedna Afrike koji raznim kulturnim događanjima obilježava Međunarodni dan Afrike, 25. svibnja. Bit će otvorena do 1. lipnja, a ulaz je slobodan.
(Hina)