Preskočite na glavni sadržaj

Na 64. Dubrovačkim ljetnim igrama više od 130 izvedbi

Na 64. Dubrovačkim ljetnim igrama više od 130 izvedbi
Dubrovačke ljetne igre ove će godine okupiti više od dvije tisuće umjetnika iz cijeloga svijeta koji će izvesti više od 130 dramskih, glazbenih, opernih, baletnih, folklornih i drugih programa, najavljeno je na konferenciji za novinare.
vrijeme: 10.07.2013.
mjesto: Dubrovnik
url: http://www.dubrovnik-festival.hr

Ravnateljica Igara Ivana Medo Bogdanović kazala je da će 64. Dubrovačke ljetne igre s budžetom od 12 milijuna kuna omogućiti bogat, raznovrstan i kvalitetan umjetnički program, a same Igre u tom iznosu sudjeluju s 40 posto vlastitih sredstava.

Igre će biti otvorene 10. srpnja podizanjem festivalske zastave na Orlandov stup, a okupit će više od dvije tisuće umjetnika iz cijelog svijeta koji će u 47 festivalskih dana na dvadesetak scenskih i ambijentalnih lokacija izvesti više do 130 dramskih, glazbenih, opernih, baletnih, folklornih i drugih programa.

Ovogodišnji dramski program obuhvaća tri nova naslova, dvije reprizne predstave i jednu dramsku obnovu, te pet gostovanja.

Premijerni dramski program u Gradskoj vijećnici Grada Dubrovnika otvorit će projekt Bobe Jelčića i Nataše Rajković "Allons Enfants" u kojem uz glumce sudjeluju i građani Dubrovnika.

Boris Bakal potpisuje projekt "Otac hrabrost" inspiriran Bertoltom Brechtom koji će se istovremeno odigrati na pet gradskih lokacija, a Platonovu "Obranu Sokratovu" na Lovrijencu postavlja ugledni slovenski redatelj Tomi Janežić.

U dramskom programu ponovo se vraća Vojnovićev "Ekvinocijo" u režiji Joška Juvančića koji je premijerno izveden 2004. godine, a ponovno će se igrati i Stullieva "Kate Kapuralica" u režiji Darija Harjačeka, kao i Euripidova "Medeja" u režiji Tomaža Pandura.

Od gostujućih predstava najavljena je najbolja predstava prošle hrvatske kazališne sezone "Unterstadt" u režiji Zlatka Svibena i u izvedbi HNK Osijek.

Nastupit će i Histrioni s monodramom "Moj slučaj" u izvedbi Borisa Svrtana, HNK u Šibeniku s adaptiranom Moliereovom "Škrtičinom" te Dubrovačko kazalište Marina Držića s predstavom "Braća Karamazovi".

Glazbeni program obilježit će 200. obljetnicu rođenja Verdija i Wagnera opernim gala programom 1813. - Verdi vs. Wagner u izvedbi Simfonijskog orkestra Glazbene akademije Sveučilišta u Zagrebu pod ravnanjem Ire Levina i u režiji Giancarla Del Monaca, te 100. obljetnicu "Posvećenja proljeća" Igora Stravinskog programom 1913. - Stravinsky vs. Ravel u izvedbi Simfonijskog orkestra i zbora Mađarskog radija pod ravnanjem Mladena Tarbuka.

Obilježit će se i 100. obljetnica rođenja Benjamina Brittena nastupom Dubrovačkog simfonijskog orkestra s ruskom pijanisticom Natalijom Trull i 150. rođenden Claudea Debussyja nastupom talijanskog violončelista Enrica Dindoa koji će izvesti njegovu sonatu.

Od ostalih glazbenih izvedbi, klavirske recitale u Kneževu dvoru priredit će mađarski pijanist Gergely Boganyi i glasovita pijanistica Elena Bashkirova, a nastupit će violinistica Ana Trotovšek.

Mezzosopranistica Dubravka Mušović Šeparović u pratnji Đorđa Stanettija na glasoviru obilježit će 150. obljetnicu rođenja hrvatske operne dive Milke Trnine.

Ovogodišnje Dubrovačke ljetne igre otvorit će Mozartova opera "Cosi fan tutte" u parku Umjetničke škole 11. srpnja u režiji Sally Burgess i u izvedbi Dubrovačkog simfonijskog orkestra kojim će ravnati Oliver Gilmour.

U sklopu ovogodišnjih Dubrovačkih ljetnih igara održat će se i bogat popratni program u kojem uz ostalo Hrvatsko društvo pisaca i "Ljetne igre i Mani Gotovac" priređuju program pod nazivom Pisci u Sponzi: Da te ljubim i da te čuvam.

Najavljeno je i nekoliko izložbi, među kojima se ističu Dva pogleda unatrag Duška Šibla i Carta Canta 2 Jagode Bujić.

I ove godine bit će upriličen filmski program koji će se održavati u ljetnim kinima Jadran i Slavica s 45 projekcija, a program obuhvaća i nekoliko baletnih i folklornih nastupa.

Na konferenciji za novinare održanoj na terasi Grand Vile Argentine uz ravnateljicu Ivanu Medo Bogdanović govorili su i dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić, intendant Igara Krešimir Dolenčić te predstavnica sponzora  Ivana Galić. (Hina)