Preskočite na glavni sadržaj

Arheološko nalazište nad Roškim slapom bit će dostupno javnosti

Arheološki lokalitet, Ozidana pećina, nazvana tako zbog ostataka prastaroga suhozida pri ulazu, datiran iz starijeg neolitika, na 180 metara visine, u litici nad Roškim slapom, koju su istraživali domaći (Zaninović, Menđušić, Marguš i drugi), ali i strani znanstvenici, Britanac Toni Lag, Amerikanac Tony Giengeck, s nalazima čovjekova boravka koji seže unatrag 7000 godina, bit će uskoro dostupan javnosti.
vrijeme: 15.07.2013.
mjesto: rijeka Krka
'Uprava NP-a Krka već je uredila pristupni put od sela Bogatići na miljevačkoj zaravni, kao i uspon uz liticu Roškoga slapa s 516 drvenih stuba. Na odvojku puta kod Bogatića je i prostrano parkiralište. Kako nam je rekao voditelj projekta sanacije pećine, stručni savjetnik u NP-u Krka dr. Drago Marguš, od početka iduće sezone taj će lokalitet moći obilaziti posjetitelji kad se on u potpunosti opremi.

Sada je u tijeku provođenje javnoga natječaja, nakon čega će krenuti završni radovi unutar pećine, s uređenjem instalacija i postavljanjem otkrivenih nalaza. Bit će to jedan od najatraktivnijih sadržaja u temeljnome fenomenu rijeke Krke, rekao nam je dr. Marguš.

Pećina je, inače, nakon istraživanja od prije nekoliko godina, kada je otkriveno i prastaro ognjište ljudi u bivku i zakloništu od zvijeri, šezdesetak metara u dubinu, neko vrijeme već bila dostupna izletnicima i turistima. Ali, kada je glavnina radova bila završena, cijeli prostor pećine trebalo je osigurati, pa je u otvor pećine u cijelome profilu postavljena metalna rešetka.

Do ulaza je vodila nesigurna skela koja je zbog opasnosti za ljude kasnije uklonjena. Danas se s tog mjesta pruža nezaboravan pogled na kanjon Krke i na razigrane slapiće Ogrlice, što se poput bisera zrcale u koritu rijeke.

Prema znanstveno obrađenim nalazima, dade se pouzdano zaključiti, da je pećinu nad Roškim slapom koristio čovjek - lovac. Pronađeni su artefakti koji datiraju od ranoga, preko mlađeg neolitika do srednjega brončanog doba. Odnosno, do pojave keramike i tzv. hvarske i danilske kulture.

To je razdoblje od 5000 do 1500 godina prije Krista. U pećini su, kako navodi i prof. Joško Zaninović, ravnatelj Muzeja grada Drniša, otkriven i posve očuvan dječji kostur, koji nije izvađen, već se, osiguran, i dalje nalaze na svome mjestu, in situ. Njegova lokacija u pećini zasad ostaje tajnom.

Uz to, otkriveni su i dijelovi kostiju divljih svinja, koze i ovce, ali i tragovi sjemenja koje je služilo ljudima i životinjama. Tako će Ozidana pećina, s Burnumom i rimskim amfiteatrom u Ivoševcima, s poznatim scenskim uprizorenjem rimskih Ida, u prirodnom okružju gornjega sliva rijeke Krke, tvoriti iznimno atraktivnu cjelinu toga dijela NP Krka, jedinstvenu u slivu naših jadranskih rijeka, a i u ovome dijelu Europe.' Joško Čelar

Izvor: www.slobodnadlamcija.hr