Preskočite na glavni sadržaj

Na 48. vinkovačkim jesenima 15. rujna 4000 sudionika

U Svečanom mimohodu sudionika 48. vinkovačkih jeseni i reviji konjskih zaprega, ulicama i trgovima Vinkovaca 15. rujna proći će oko 4000 sudionika iz 76 kulturno-umjetničkih društava iz Hrvatske, BiH, Srbije, Rumunjske, Njemačke, Mađarske i Austrije koja njeguju izvorni hrvatski folklor, rečeno je na konferenciji za novinare održanoj u Vinkovačkim jesenima.
vrijeme: 06.08.2013.
mjesto: Vinkovci
url: http://www.vk-jeseni.com/
„Novost ove godine bit će nastup kandžijaša iz Kruševice i Nuštra, čime želimo pokazati i očuvati taj dio tradicije. Isto tako cilj nam je da se ove godine svaka skupina na pozornici predstavi svojim lokalnim bećarcem ili napjevom", rekao je Aleksandar Nović iz organizacijskog odbora ovogodišnjeg Mimohoda Vinkovačkih jeseni.

Prema njegovim riječima, kao i lani, Mimohod će biti okončan najvećim kolom. "Pozivamo sve ljubitelje folklora da se u najveće kolo na svijetu uključe i nastupima u svojim gradovima, te vlastita kola slikaju i podjele s nama. Na taj način želimo umrežiti cijelu Hrvatsku u uistinu najveće kolo na svijetu", istaknuo je Nović.

Mirjam Jukić iz marketinga i odnosa sa javnošću Vinkovačkih jeseni pozvala je sve one koji žele u svojim sredinama biti dio središnjeg kola 48. vinkovačkih jeseni da se jave na mail: press@vk-jeseni.com.

Najavljujući Državnu smotru folklora, kao jednu od najreprezentativnijih priredbi Vinkovačkih jeseni, njen voditelj Danijel Šota istaknuo je kako će se na Smotri predstaviti 32 skupine iz 19 županija i šest država - Bosne i Hercegovine, Rumunjske, Slovenije, Mađarske, Njemačke i Vojvodine u Srbiji.

„Samo najbolje folklorne skupine, ansambli ili KUD-ovi mogu na Državnoj smotri folklora predstavljati područje s kojeg dolaze. Iz godine u godinu tako uistinu tražimo samo najbolje od najboljih. Ne samo odjevne, nego i pjevačke i plesne znalce koji na najbolji mogući način mogu predstaviti običaje iz svog zavičaja", kazao je Šota.

48. vinkovačke jeseni održavaju se od 6. do 15. rujna pod geslom "To smo što jesmo" i visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Ive Josipovića.

(Hina)