predstavljanje

Putovi hrvatske glazbe: Blagoje Bersa (1873. - 1934.)


vrijeme: 27.04.2012. od 11 do 13 sati
mjesto: HR3

Emisija Putovi hrvatske glazbe ovaj petak, 27. travnja, na HR3 (11:00 - 13:00h) ugostit će muzikologinje Evu Sedak i Nadu Bezić te skladatelja i dirigenta Mladena Tarbuka. U emisiji će biti predstavljen projekt Bersa uz izdanja koja je objavio Hrvatski glazbeni zavod.

Putovi hrvatske glazbe ovaj petak okreću se glazbenoj baštini: Blagoje Bersa (1873. - 1934.), jedan od najznačajnijih skladatelja prošlog stoljeća, središnja je osobnost projekta koji donosi njegovu stvaralačku ostavštinu.

U emisiji će bit predstavljen projekt Bersa uz izdanja koja je objavio Hrvatski glazbeni zavod.

Slaveći svoj dan uz koncerte i izložbe, Hrvatski glazbeni zavod je prošli tjedan promocijom ponudio uvid u nova izdanja projekta Sabranih djela Blagoja Berse - uz notna izdanja i prvu knjigu njegove korespondencije. Uz ulomke s promocije, doznajemo i o prvim (prošlogodišnjim) izdanjima projekta, te o planovima ovog važnog kulturološkog pothvata koji bi trebao javnosti dati ukupni uvid u opus skladatelja, koji je u izvođačkoj praksi nažalost prisutan tek s nekoliko naslova.

U emisiji sudjeluju muzikologinje Eva Sedak i Nada Bezić te skladatelj i dirigent Mladen Tarbuk, a čut ćemo što su na promociji govorili Bojan Bujić, Marija Bergamo i Berislav Šipuš.

Uz Bersinu glazbu (čiji potpis nosi i najavnica naše emisije) s nekih novih snimaka, ali i arhivskih, čut ćemo i snimku praizvedbe Suite iz opere "Oganj" koju je za dva glasovira priredio Mladen Tarbuk.

Urednica: Iva Lovrec Štefanović 
 
HRT - opširnije | Snimke emisija

(D.H.F., 26.04.2012)