susret

Međunarodni svibanjski susreti novinara i pisaca u Starom Gradu


vrijeme: 28.04.2012. - 07.05.2012.
mjesto: Stari Grad, otok Hvar

U Starome Gradu na otoku Hvaru 28. travnja otvoreni su 1. međunarodni svibanjski susreti novinara, pisaca i pridruženih članova, koje organiziraju Udruga umirovljenika HRT-a i članova Hrvatskog novinarskog društva. Manifestacija se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Ive Josipovića, a potrajat će do 7. svibnja.

"Susrete održavamo u Hektorovićevom gradu, koji se inače prepoznaje kao kamena kolijevka prve pisane riječi na tlu Republike Hrvatske i ishodište autohtonog socijalnog pokreta. Naime, u drevnom Farosu je pod vodstvom don Ante Politea (1865.-1935.) još daleke 1891. upriličena prva proslava Radničkog blagdana u Dalmaciji, kada su demonstrirali 'radnici i mornari, glazbari obaju glazba starigradskih', o čemu je Dinko Politeo (1854.-1903.), jedan iz plejade poznatih starogrojskih novinara, u splitskom listu 'Narod' dokumente objavio prije 120 godina", kazala je Branka Starčević, predsjednica Udruge umirovljenika HRT-a.
 
U Starom Gradu rođeni su i dominikanac Nikola Dominik Budrović (1765.-1847.), prvi urednik 'Kraglskog Dalmatina' - prvih novina na hrvatskom jeziku, te don Juraj Biankini (1847.-1928.) koji je gotovo pola stoljeća bio urednik zadarskog 'Narodnog lista' te prvak preporodne misli u Dalmaciji.
 
U sklopu 1. međunarodnih svibanjskih susreta novinara i pisaca pripremljen je bogat program, u kojem će sudjelovati Grad, Muzej i Turistička zajednica Staroga Grada, te domaći kazalištarci iz Teatra 'Piccolo'.
 
Prigodno će se obilježiti i Međunarodni dan slobode medija (3. svibnja), dok su okosnica susreta dvije radionice na teme "Mediji i politika" (4. svibnja) i "Mediji i etika" (5. svibnja). Najavljena je i Deklaracija o stanju medija u Hrvatskoj jer, istaknula je Branka Starčević, krajnje je vrijeme da Europi ponudimo višu kulturnu i civilizacijsku razinu medijskog prostora s vrijednostima koje imamo. (Hina)  

Opširnije

(D.H.F., 30.04.2012)