Preskočite na glavni sadržaj

Jazz.hr/jesen 2013. u Lisinskom

Međunarodna glazbena manifestacija 'Jazz.hr/jesen 2013.' na kojoj će sudjelovati istaknuti hrvatski i svjetski glazbenici održat će se od 21. do 24. listopada u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, najavljeno je na konferenciji za novinare.
vrijeme: 21.10.2013.
mjesto: Zagreb; KD Vatroslava Lisinskog
url: http://www.lisinski.hr

Umjetnički voditelj jazz manifestacija Hrvatskoga društva skladatelja (HDS) Davor Hrvoj predstavio je ovogodišnje protagoniste duo Leeja Konitza i Dana Tepfera, Aran Ortiz Quartet, Vijay Iyer Trio te Gorana Končara & Darko Jurković Quartet.

Lee Konitz, koji će na zagrebačkom koncertu nastupiti s pijanistom Danom Tepferom, legendarni je američki 86-godišnji alt-saksofonist koji je profesionalno počeo svirati 1945. u skupini Teddyja Powella. Godinu poslije upoznao je Lennija Tristana, s kojim je počeo surađivati, te je postao članom orkestra Claudea Thornila, za koji je tada skladao Gerry Mulligan, a aranžmane pisao Gil Evans. Krajem 40-ih prošlog stoljeća svirao je u nonetu Milesa Davisa, s kojim je snimio čuvenu ploču "Bitrh Of The Cool". Konitz je izraziti predstavnik cool jazza, jazz edukator i autor stručnih knjiga koji je u bogatoj karijeri surađivao s vodećim jazz glazbenicima. Objavio je desetke vlastitih albuma i skladao filmsku glazbu, a od sredine 60-ih uglavnom djeluje u Europi.

Nagrađivani skladatelj, producent, glazbeni pedagog i pijanist Kubanac Aruan Ortiz kreator je "arhitektonske strukture zvukova" koji u svoju glazbu uključuje elemente suvremene klasične glazbe, bebopa, free jazza i afrokubanskih ritmova.

Pijanist i skladatelj Amerikanac Vijay Iyer u Zagrebu će nastupiti nakon što su ga kritičari glazbenog magazina "DownBeat" prošle godine proglasili najboljim pijanistom i umjetnikom godine, a njegov CD "Accelerando" najboljim albumom.

Sastav "Goran Končar & Darko Jurčević Quartet" propituje granice klasike i jazza svirajući djela Borisa Panandopula, Igora Frolova i Miljenka Prohaske. O Papandopulovoj skladbi "Capriccio za solo violinu i jazz kvartet", koja je bila izgubljena, govorio je Goran Končar. Uz Končara i gitarista Jurkovića, u kvartetu su i Henry Radanović na kontrabasu, Zvjezdan Ružić na klaviru i Kruno Levačić na bubnjevima.

"Jazz.hr/jesen2013." organiziraju Hrvatsko društvo skladatelja (HDS), Jazz klub "Zagreb" i Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog. (Hina)