nagrada

Godišnje nagrade HND-a


vrijeme: 03.05.2012.
mjesto: Zagreb

U Novinarskom domu u Zagrebu dodijeljene su godišnje nagrade HND-a za izvrsnost u radu kojom generacije vrsnih novinara i novinarki daju veliki doprinos dostojanstvu profesije. Nagrađeni su: Josip Šarić - novinar godine, Ivo Horvat - nagrada za životno djelo, Goran Gerovac (tisak), Patrik Macek (foto), Renata Škudar (radio), Danka Derifaj (tv), Jure Ožić Bebek (snimatelj) i Ilko Ćimić (istraživačko novinarstvo). Obrazloženja nagrada

Josip Šarić (HTV) proglašen je novinarom godine za 2011. zbog svojih izvještaja iz ratom zahvaćene Libije, reportaža iz goruće Grčke te dokumentarca Sjeverna Koreja – gladna djeca komunizma. U obrazloženju nagrade stoji da je u pitanju ekskluzivna priča iz najizoliranije države svijeta, kakvom se mogu pohvaliti tek rijetke svjetske tv kuće.
 
U istoj su kategoriji bili nominirani Tomislav Klauški (Index.hr), Jasmina Popović (Forum) i Hrvoje Zovko (HTV). Glasovalo je 699 članova Hrvatskog novinarskog društva (HND). Šarić je dobio 194 glasa, Jasmina Popović 150, Klauški 141 glas, a Zovko 104 glasa, dok je 110 listića bilo nevažeće.
 
Za istraživačko novinarstvo nagradu Marija Jurić Zagorka dobio je novinar portala Index.hr Ilko Ćimić, za seriju od 17 članaka Dossier: Afera Kamensko. To je prvi put da je nagrada završila u rukama online novinara.
 
Nagradu Marija Jurić Zagorka za pisano novinarstvo dobio je Karlovčanin Goran Gerovac (Forum), za radijsko Renata Škudar (Radio 101), za serijal reportaža Izbori 2011, a za TV novinarstvo Danka Derifaj (Nova TV) za reportažu o dugoreškoj tvornici.
 
HTV-ov snimatelj Jure Ožić Bebek dobio je nagradu Žarko Kaić za najbolji snimateljski rad, dok je Patrik Macek iz agencije Pixel dobitnik nagrade Nikša Antonini za najbolju fotografiju.
 
Priznanje HND-a Milan Grlović za izniman doprinos u radu Hrvatskog novinarskog društva dobio je Živko Gruden. Nagradu Otokar Keršovani za životno djelo dobio je Ivo Horvat. (HRT)

Vidi i:
Obrazloženja nagrada
Čestitka ministrice kulture u povodu Svjetskog dana slobode medija, 3. svibnja

(D.H.F., 04.05.2012)