natječaj, nagrada

Novinarska nagrada Pisanje za SIE 2012.


prijava: 31.07.2012.
organizator: APA (Austria Presse Agentur) / UniCredit Bank Austria

Novinarska nagrada Pisanje za SIE, u iznosu od 5000 eura, ponovno je raspisana i u 2012. Novinari iz svih dijelova Europe, uključujući sjevernu i južnu Europu, jugoistočnu Europu, Rusiju i Zajednicu Neovisnih Država pozivaju se da predaju svoje radove na natječaj. Prijave se primaju do 31. srpnja.

Djela bi trebala odražavati život u Europi i pojedinim njezinim zemljama, kao i nade, brige i snove europskih naroda te bi trebale doprinijeti većoj povezanosti među državama kao i prevladavanju predrasuda.

Novinarski radovi koji su objavljeni nakon 1. kolovoza 2011. bit će zaprimani do 31. srpnja 2012. Transkripti radijskih i televizijskih emisija kao i internetski članci također su dobrodošli. Pobjednik će biti proglašen i dobit će nagradu na svečanom događanju koje će se održati u studenom 2012. u Beču. Za prijavu je potrebno priložiti članak na izvornom jeziku, engleski prijevod te autorovu biografiju.

APA (Austria Presse Agentur) i UniCredit Bank Austria po deveti put dodjeljuju ovu nagradu i ističu da to nije nagrada Europske unije ili posebna nagrada za teme koje se tiču samo središnje ili središnje i istočne Europe. 'Jasno pozivamo sve europske novinare da sudjeluju', naglasio je predsjednik žirija i glavni urednik za međunarodne poslove APA-e Ambros Kindel. Dodao je da za prijave postoje formalni zahtjevi, no da za teme tekstova ne postoje ograničenja.

Godine 2011. nagradu je dobila slovenska novinarka i fotografkinja Meta Krese za svoj izvještaj o uvjetima života romske manjine u zemlji iz koje potječe. 'Posjet Romima u Dolenjskoj' naslov je kritičnog ali ujedno dirljivog djela koje je objavljeno u slovenskom izdanju National Geographica u ožujku 2011., uz impresivne fotografije Arnea Hodaliča. Pobjednica Meta Krese surađuje kao novinarka u više slovenskih novina i magazina.

Počasni gost prošlogodišnje ceremonije dodjele nagrada bio je dugogodišnji njemački ministar vanjskih poslova Hans-Dietrich Genscher koji je govorio o aktualnim izazovima s kojima se Europa suočava kao i svojim političkim iskustvima povezanim s ujedinjenjem Europe. Genscher se založio za povratak stabilnosti u Europske uniju što je prije moguće. Naglasio je potrebu za ograničavanjem javnog duga kroz ustave članica EU te za automatskim sankcijama protiv onih koji se tih ograničenja na budu pridržavali. Nekadašnji njemački ministar vanjskih poslova istaknuo je također da mnogi još uvijek nisu shvatili da kraj hladnog rata znači novi svjetski poredak.

Na popisu ranijih pobjednika natječaja Pisanje za SIE nalaze se češki novinar Lubos Palata (2004.), bugarska autorica Diana Ivanova (2005.), bosanski novinar Šefik Dautbegović (2006.), austrijski autor Martin Leidenfrost (2007.), Anna Koktsidou, radijska novinarka rođena u Grčkoj, a odrasla u Njemačkoj (2008.), austrijski novinar Florian Klenk (2009.), Azra Nuhefendić, bosanska spisateljica koja živi u Italiji (2010.), i Meta Krese (2011.). Istaknuti počasni gosti tijekom prošlih godina uključuju pokojnu aktivisticu za ljudska prava iz DDR-a Bärbel Bohley, nekadašnjeg češkog ministra vanjskih poslova Jirija Dienstbiera, bivšeg slovenskog predsjednika Milana Kučana te Hansa-Dietricha Genschera.

Uz prošlogodišnju laureatkinju, među članovima žirija nalaze se češki komunikološki stručnjak Milan Smid, slovački publicist Michael Berko, savjetnica za komunikacije Ildiko Füredi-Kolarik, poljski novinari Igor Janke i Pawel Bravo, mađarska radio novinarka Julia Varadi, bugarska autorica Janina Dragostinova i Tiemon Kiesenhofer kao predstavnik Odnosa s medijima Bank Austria, dok je predsjedavajući žirija glavni urednik APA-e za međunarodne poslove Ambros Kindel.

Dodatna pitanja:
APA - Austria Presse Agentur, Marketing & Communications
Petra Haller, Tel. +43 (0)1 36060-5710
E-mail: petra.haller@apa.at
Bank Austria, International Media Relations
Tiemon Kiesenhofer, Telephone: +43 (0) 50505 – 56036
E-mail: tiemon.kiesenhofer@unicreditgroup.at

(I.P., 11.05.2012)