obavijest

Utemeljeni Savjet i Izvršni odbor HTV3


vrijeme: 14.05.2012.
mjesto: Zagreb

U skladu s potpisanim Sporazumom o pokretanju televizijskog kanala za kulturu, znanost, obrazovanje i umjetnost (HTV3), Hrvatska radiotelevizija i udruge/institucije potpisnice Sporazuma, utemeljili su zajednički Savjet te Izvršni odbor HTV3. Ova će dva tijela, u suradnji s uredničko-produkcijskim timom imenovanim od strane HRT-a, u kratkom roku prirediti prijedlog programskih osnova i sheme emitiranja HTV3, kao i prijedlog svih kadrovskih i financijskih osnova nužnih kako bi emitiranje HTV3 moglo započeti 1. siječnja 2013.

Prijedlozi će potom biti proslijeđeni na suglasnost Glavnom uredniku i Programskom vijeću HRT-a te, nakon što budu usuglašeni i usvojeni, ugrađeni u Programske osnove HRT-a.
 
Zaključeno je da će udruge i institucije uključene u inicijativu, kroz sudjelovanje na okruglim stolovima, od kojih će neke i same organizirati, inzistirati da se kroz Ugovor Vlade RH i HRT-a, uz HTV3 kao namjenski specijalizirani program, osigura primjerena zastupljenost  programa i sadržaja iz kulture, znanosti i obrazovanja i na preostala tri kanala HTV-a. 
 
Pokretanjem HTV3 otvara se novi prostor, od najmanje 42 sata tjedno, za programe iz kulture, znanosti, obrazovanja i umjetnosti, i to u večernjim terminima, kada je gledanost televizije najveća.
 
Savjet HTV3 je uvjeren da će se pokretanje ovog namjenskog specijaliziranog kanala vrlo pozitivno odraziti na novu produkciju programa samog HTV-a i razmjenu kvalitetnih programa s inozemstvom. Osim toga, znatno će se povećati mogućnost emitiranja brojnih dokumentarnih i kratkometražnih filmova koji se  proizvedu u Hrvatskoj izvan produkcije samog HRT-a. Također, svoj će prostor dobiti predstavljanje bogatih arhiva HRT-a, Kinoteke i drugih ustanova koje pohranjuju vrijedne audio-vizualne materijale hrvatske kulturne baštine. Od velike je važnosti i proširena  mogućnost dnevnog praćenja i promocije  relevantnih festivala, smotri, tribina, seminara, koncerata, okruglih stolova, filmova, kazališnih predstava, izložaba likovnih umjetnika…  dakle, svega onoga za što do sada nije bilo dovoljno prostora u programu HTV-a, a bez HTV3 tako bi bilo i ubuduće.
 
Pokretanjem HTV3 Republika Hrvatska će se priključiti brojnim zemljama koje su ustanovile slične specijalizirane programe, prvenstveno u cilju promicanja i zaštite vlastite kulture, znanosti i obrazovanja.

Savjet i Izvršni odbor HTV3, na temelju odredaba Sporazuma o HTV3, pozivaju svu znanstvenu i kulturnu javnost da se svojim prijedlozima priključi ovome projektu, kako bismo na najbolji mogući način predstavili vrlo bogatu produkciju kulturnih i kulturoloških sadržaja, kao i značajne domete znanosti i obrazovanja u Republici Hrvatskoj, stoji u priopćenju koje potpisuje Potpredsjednik Savjeta HTV3 prof.dr. Bojan Baletić, prorektor Sveučilišta u Zagrebu.

(D.H.F., 17.05.2012)