Preskočite na glavni sadržaj

Walid Raad - predavanje i razgovor

U subotu, 11. siječnja, u 18 sati, u Školici MSU-a, održava se predavanje Walida Raada 'Kopam po stvarima koje bih mogao poreći: povijest umjetnosti u arapskom svijetu'.
vrijeme: 11.01.2014.
mjesto: Zagreb; MSU, Avenija Dubrovnik 17
url: http://www.msu.hr
Walid Raad je umjetnik svjetskog značenja čiji su najvažniji radovi dio projekta The Atlas Group koji je trajao 15 godina, od 1989. do 2004, a u kojem je tematizirao suvremenu povijest Libanona. Projekt je kombinirao izložbe i performanse/predavanja, format kojemu se i danas često vraća, a pobliže je istraživao pitanja dokumentIranja u medijskoj umjetnosti kroz socijalne, psihološke i fenomenološke oblike, mogućnosti i ograničenja kreativne prakse. Istraživanja su bila fokusirana na povijesne i fiktivne događaje vezane uz rat u Libanonu proteklih trideset godina.

U novom projektu, Povijest moderne i suvremene arapske umjetnosti, kojeg započinje 2007. godine problematizira ideje vodilje moderne i suvremene arapske umjetnosti (pri čemu se poziva na pisca i umjetnika Jalala Toufica). Kako kreativnost umjetnika, pisaca ili mislilaca može pomoći promišljanju, senzibiliziranju i razumijevanju nasilja u libanonskoj prošlosti i arapskom svijetu? Koji materijalni i nematerijalni fenomeni ugrožavaju građane, gradove kao i kulturu i tradiciju?

Walid Raad autor je multimedijalnih projekata i knjiga, dobitnik brojnih nagrada, a njegovi su radovi izlagani na prestižnim manifestacijama kao npr: Documenta 11 i Documenta 13 u Kasselu, Venecijanski bijenale, Festival d'automne Pariz. Samostalne izložbe imao je u muzejima: Hamburger Bahnhof u Berlinu, u Reina Sofia u Madridu, Whitechapel Art Gallery u Londonu, Homeworks u Beirutu i drugdje. Radovi mu se nalaze u kolekcijama muzeja: MoMa, Guggenheim, Centre Pompidou, Whitney Museum of American Art, Kunsthaus Zürich, te u brojnim umjetničkim centrima u Europi, Sjevernoj Americi i na Bliskom istoku. Redoviti je profesor umjetnosti na učilištu The Cooper Union (New York, SAD).

Nakon nastupa na Eurokazu 2002. performansom/predavanjem Najglasnije mrmljanje je završeno: dokumenti iz arhive Atlas grupe, Raad ponovno dolazi u Zagreb gdje će ovoga puta govoriti o svome kontinuiranom radu na projektu Kopam po stvarima koje bih mogao poreći: povijest moderne umjetnosti u arapskom svijetu (Scratching on Things I Could Disavow: A History of Modern Art in the Arab World) započetom 2007. godine koji u fokus stavlja infrastrukturu vizualnih umjetnosti na Bliskom istoku. Raad će govoriti i o novim umjetničkim ekonomijama, tekstovima Jalala Toufica, te o svojim vlastitim radovima u posljednjih 6 godina. U kontekstu u kojem je kulturni turizam postao instrumentom ekonomskog rasta i moći, Raadov se projekt naslanja na ideološku, privrednu i političku dimenziju ovoga fenomena, a koji se, na primjeru Otoka sreće (Happiness Island) u Abu Dhabiju gdje nastaju inačice Louvrea i Guggenheima, manifestira kao vidno upitan.