Preskočite na glavni sadržaj

Borroworrob / Currency as Space - natječaj

Izložba Borroworrob: In Search of Symmetry, u suradnji s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika, poziva na natječaj i organizira izložbu dizajniranih valuta. Sudionike se potiče da izrade papirnate novčanice, instalacije ili performanse na temu geopolitike prostora. Rok za prijavu je 1. ožujka.
prijava: 01.03.2014
mjesto: Zagreb; HDLU, Trg žrtava fašizma bb
url: http://borroworrob.org
U HDLU će biti izloženo 50 projekata, a 10 projekata bit će izabrano od strane međunarodnog žirija, za publikaciju uz objašnjenje te će biti nagrađeni. http://borroworrob.org/
 
Ako bi papirnate valute bile prostor, kako bi ih netko koristio u zamjenu? Može li svaka strana predstavljati različitu vrijednost ili funkciju? Može li svaka strana biti iskorištena samo na posebnim mjestima i u posebnim prostorima? Kakva se prostorna distribucija javlja kroz funkciju novčanice?

Valuta: Valuta je prostor, a istovremeno i medij koji raspodjeljuje i oprostoruje stvari, ljude, novac i usluge na različite načine, različitim intenzitetom, geopolitički i psihološki. Predmeti za koje je nekada bila vezana (zlato) su se primijenili i promijenit će se opet.  Valuta i prostor imaju kvazi-protočne i kvazi-stabilne funkcije. No mehanizam razmjene nije isto što i sile koje ga okupljaju. Kako netko može istražiti te sile?

Razmjena: Što ako valuta nikada nije bila sredstvo izjednačavanja odnosa, posrednik u protoku dobara i usluga, otkazivanjem dugova i obećanja, nego oblik razmjene u kojemu se nešto skriveno daje u zamjenu za nešto očito, poput sna, kao dvije površinske stranice koje se nikada ne sijeku? Što ako je prvotna funkcija valute bila ta da oprostoruje?

Prostor: Prostor nije homogen, sastavljen je od sila. Postoji razlika između ulaska u prostor i izlaska iz prostora, posjedovanja i gubitka prostora. Prostor je asimetričan.

Asimetrija: Razlika u tome što je potrebno da bi se novac zaradio i onoga što je potrebno da bi se potrošio također je asimetrična. Veza između valute i prostora nije nova, ali njezina sposobnost da preraspodijeli ljude, stvari i veze nije uvijek ista od mjesta do mjesta ili od jednog povijesnog trenutka do drugoga. Pitanje kojime se bavi ovaj Natječaj je kako valuta oprostoruje ljude, njihove stvari, njihove veze? I kako je moguće da je ta asimetrija savijena, udvostručena, izokrenuta i transformirana u druge funkcije?
Ekonomska pitanja nisu nova forma umjetničke prakse koja posreduje između političkih i društvenih istraživanja. Različitosti protesta kojima su mnogi umjetnici privučeni i koji artikuliraju ekonomske, društvene i političke asimetrije, simultano su artikulirane kao prostorni sukobi koji teže legitimnosti i simetriji u odnosu na druge sile unutar kojih je prostor otvoren i zatvoren, ograničen, utvrđen i rasprostranjen, praćen i prebrojan, okupiran i raspršen. HDLU riznica i kovnica izložit će pristigle radove tijekom ožujka 2014. u Galeriji Pm. Prijavljeni radovi mogu biti u formi papirnatih novčanica, instalacije ili performansa.

Registracija:
Molimo Vas da registrirate ime i e-mail do 21. 02. 2014. na treasury@borroworrob.org
Ako je riječ o grupi autora, molimo Vas da navedete sve autore i samo jedan e-mail.

Registrirani sudionici primit će jedinstveni serijski broj za svoju novčanicu.
Prijave:
Početak podnošenja prijava: 15. 01. 2014.
Zadnji dan za podnošenje prijava: 01. 03. 2014.
 
Tehnički uvjeti i upute za prijavu:
1.  Papirnata valuta
A4 format. PDF dokument s prednjom i stražnjom stranom predloženog dizajna novčanice na jednoj od strana A4 papira.
2.  Alternativna valuta
Sudionici mogu predložiti drugi medij za valutu, instalaciju ili performans. Molimo Vas da opišete ili ilustrirate novčanicu na jednoj stranici A4 lista papira i odbor će instalirati (ili izvesti) opisanu valutu ili postaviti A4 list papira. Molimo Vas da oblikujete upute i objašnjenja u dva stupca slične dužine i širine na jednoj strani A4 lista papira. Molimo Vas da u prijedlog uključite i do jedno stranicu uputa za instalaciju ili performans.
3.  Uporaba novčanice
Na poseban list papira, molimo Vas da opišete kako bi novčanica trebala bit iskorištena (do 100 riječi), kakve prostorne i prostorno/geografske granice ograničavanju njenu uporabu.
4.  Identifikacija
Molimo da identificirate u donjem lijevom uglu svakog lista, serijskim brojem koji je Vam je dodijeljen prilikom registracije sudionika (ili grupe sudionika).
 
Mogućnost prijave: Svatko se može prijaviti na natječaj
Naknada: Bez naknade
 
Rokovi:
Rok za podnošenje prijave: 1.03.2014.
Proces prijave: U privitku pošaljite jedan pdf dokument (ne veći od 4 MB) na e-mail adresu mint@borroworrob.org
Informacije o izložbi: mint@borroworrob.org

Radovi izabrani za izložbu biti će prezentirani uz radove Mladena Stilinovića, Paola Cirija, Petera Macapije, Petera Rostovskog i drugih.
Sudionike se potiče da razmotre teme: prostor, sukob prostora, odnos prostora, dvije uporabe prostora i sl. Sudionike se potiče da razmotre svoje vlastite teme prostora, kao i svoje vlastite definicije prostora.