projekcija

Breathing Space / Mjesto predaha - međunarodni projekt javnih prostora


mjesto: Čakovec, Hrvatska

Nedugo po završetku Slobodnog festivala u Murskom Središću, Autonomni centar organizirao je sredinom srpnja umjetničku intervenciju Breathing Space / Mjesto predaha koja se održala na Info panou smještenom na Trgu Republike u Čakovcu, pored Centra za kulturu.

Breathing Space / Mjesto predaha je umjetnička intervencija koju su osmislili umjetnici Heidi Phillips i Kruno Jošt. Oni su u par dana snimili kratki umjetnički eksperimentalni film o Čakovcu koji se  prikazuje  u filmskom kolažu devet odabranih kratkih filmova. Filmovi će biti prikazivani kontinuirano tokom mjeseca, te se proširi novim odabranim filmovima. Naslov intervencije aludira na predah u svakodnevnici punoj stresa - Mjesto predaha vas poziva da zastanete na desetak minuta i ulovite dah uživajući u zbirci kratkih eksperimentalnih filmova.
Ovaj je umjetnički rad i nastavak suradnje Phillips i Jošta na video radovima za javne prostore i trgove kojem su se priključili umjetnici iz Kanade i Hrvatske.

Sudjeluju: Clint Enns filmom Ten Skies, Aaron Zeghers filmom Don't Look Back, Rhayne Vermette filmom Tricks are for Kiddo, Ian Campbell filmom lenoil, Tomislav Buza filmom How he was killed and eaten in an hour, Heidi Phillips filmom Forsaken i Kruno Jošt filmom Memory Glitch.

Projekt se nastavlja prikazivanjem odabranih filmova na javnim površinama i LCD ekranima u Meksiku, Japanu, Kanadi i Sloveniji. U Čakovcu se mogu i dalje očekivati novi filmovi koji će puniti program tijekom ove godine.

Umjetnička intervencija Breathing Space / Mjesto predaha je dio projekta Transdisciplinarnost i nove medijske kulture u razvoju prekograničnog područja (NEW MEDIA CROSS-BORDER) u okviru IPA operativnog programa Slovenija-Hrvatska 2007 – 2013. Projekt je djelomično financiraju Europska unija, Ministarstvo kulture i Ured za udruge. Događaj organizira projektni tim New media cross-border (ACT iz Čakovca, V.U.K. iz Varaždina, Kibla iz Maribora i ONEJ iz Murske Sobote).

(D.H., 23.07.2012)