koncert

Nastup ansambla LADO na zadarskom Forumu


vrijeme: 24.07.2012.
mjesto: Zadar

U sklopu svoje ljetne turneje i u organizaciji Turističke zajednice grada Zadra Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske, LADO u utorak, 24. srpnja, gostovat će na zadarskom Forumu, ispred crkve sv. Marije, gdje će biti postavljeno gledalište, priopćeno je iz te turističke zajednice.
 
Ansambl LADO na svoju je tradicionalnu ljetnu turneju krenuo je 12. srpnja nastupom u Umagu, a potom su uslijedili nastupi u Bakru, Prelogu, Ogulinu, Zagrebu, Solinu, Dubrovniku, Zagvozdu, Trogiru, Rogoznici i Trilju, a sam kraj turneje održat će se nastupom u Zadru.
 
Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO, nacionalni je profesionalni folklorni ansambl osnovan 1949. godine, sa zadaćom i ciljem istraživanja, prikupljanja, umjetničke obrade i scenskog prikazivanja najljepših primjera bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije. Vrhunski plesači, njih 37, koji su istodobno i izvanredni pjevači, s lakoćom se transformiraju iz plesnog ansambla u reprezentativan folklorni zbor, a 15 odličnih glazbenika svira pedesetak tradicijskih i klasičnih instrumenata.
 
LADO u svom radu okuplja najpoznatije hrvatske etnokoreologe i koreografe, etnomuzikologe, glazbene aranžere i folkloriste, ali i skladatelje i dirigente nadahnute pučkim glazbenim stvaralaštvom, a sve to rezultiralo je koreografskim i glazbenim repertoarom s više od stotinu različitih koreografija i nekoliko stotina vokalnih, instrumentalnih i vokalno-instrumentalnih brojeva.
 
Svojim repertoarom LADO predstavlja hrvatsku baštinu nastalu na raskrižju kultura, obogaćenu mediteranskim, balkanskim, panonskim i alpskim utjecajima, a sam Ansambl posjeduje i jedinstvenu kolekciju izvornih narodnih nošnji iznimne vrijednosti i ljepote (više od 1200 kompleta), od kojih su neke stare i više od stotinu godina pa ga zato s pravom nazivaju i "putujućim muzejem".

(D.H.F., 23.07.2012)