Preskočite na glavni sadržaj

Otvorena izložba 'Papirnati snovi' Giorgia de Chirica

Na izložbi 'Papirnati snovi' otvorenoj u ponedjeljak u zagrebačkom Muzeju Mimara, predstavljeno je 27 kazališnih skica koje je osnivač metafizičke škole slikarstva i preteča nadrealizma Giorgio de Chirico (1888.-1978.), napravio za predstavu 'Jorijeva kći'.
vrijeme: 10.03.2014.
mjesto: Zagreb; Muzej Mimara, Rooseveltov trg 5
url: http://www.mimara.hr

Skice su nastale kao plod suradnje slikara de Chirica, pjesnika Gabrielea D'Annunzija i dramaturga Luigia Pirandella, koji je bio redatelj predstave "Jorijeva kći", izvedene u Rimu u listopadu 1934. godine.

Tu izložbu prati i predstavljanje izdanja poznatoga milanskog izdavača Franca Marie Riccija koji je poznat i po suradnji s glasovitim književnicima i intelektualcima Jorgeom Borgesom i Umbertom Ecom.

Uz pojedinačne vrijedne knjige, izloženi su i primjerci poznatoga časopisa za umjetnost naslovljenog anagramom osnivača F.M.R., koji fonetski iščitan zvuči "effe emme erre", što značenjem u romanskim jezicima upućuje na prolaznost, dnevnu aktualnost, neizbježnost protoka vremena, a slovi kao jedan od najljepših časopisa na svijetu.

Obje izložbe otvorila je direktorica Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu Maria Sica istaknuvši da nakon nedavno otvorene izložbe u Klovićevim dvorima o suvremenoj talijanskoj umjetnosti, večeras imamo mogućnost vidjeti ljepotu prošlosti te umjetnosti koja se nastavlja u izdavačkim pothvatima poznatoga Franca Marie Riccija.

Pozvala je sve zainteresirane da posjete Talijanski institut koji ima i oko 200 naslova toga poznatog izdavača i uvjere se u talijansku izvrsnost.

Ugledni talijanist, akademik Tonko Maroević, naglasio je kako nas razmjerno mala de Chiricova izložba, kroz rad na jednoj predstavi zapravo uvodi u suradnju trojice u taj čas najpoznatijih Talijana, tako različitih poetika.

U deplijanu objavljenom u povodu izložbe. akademik Maroević piše da udio de Chirica u predstavi "Jorijeva kći" nije bio zanemariv, unatoč svim ograničenjima zadatka i narudžbe, te je slikar uspio nametnuti svoje viđenje ili barem u karakterističnim detaljima iskazati svoj rukopis i dati osobni pečat.

Na otvorenju izložbe Maroević je, pak, podsjetio kako je de Chirico morao podnijeti i ograničenja jer ga je autor D'Annunzio tražio da se ugleda i usporedi rješenja koja je za praizvedbu "Jorijeve kćeri" iz 1904. godine naručio od prijatelja slikara Michettija od kojega je tražio što vjerniju etnografsku rekonstrukciju ambijenta i odjeće protagonista prema modelima seljaka iz Abruzza.

Izložbe su otvorene do 30. ožujka. (Hina)