izložba

Izložba Tine Gverović i Siniše Ilića u Lazaretima


vrijeme: 26.07.2012. - 10.08.2012. u 21 sat
mjesto: Art radionica Lazareti

Otvorenje izložbe Tine Gverović i Siniše Ilića 'Čvrsti temelji – radno' bit će upriličeno u četvrtak, 26. srpnja, u 21 sat, u Art radionici Lazareti. Izložba će se moći pogledati do 10. kolovoza, svakog radnog dana od 11 do 19 sati. 


 
Predstavljanjem dijelova radova u njihovoj istraživačkoj fazi ‘Čvrsti temelji - radno’, Tina Gverović i Siniša Ilić nastavljaju suradnju započetu 2006. godine.

Prostorna instalacija u Art radionici Lazareti u Dubrovniku, ujedinjuje elemente rada u procesu nastajanja Putovanje na jug s crtežima Napetosti, pozivajući posjetitelja da poveže motive i narative izloženog.

Putovanje na jug osmišljen je kao vizualni esej sastavljen od stilova, nađenih fotografija, i video snimaka napravljenih na obali Engleske, Elafitima i Gotlandu u Švedskoj. Zasebno se prikazuju elementi videa, zvuk i otisnuti kadrovi. Točne zemljopisne lokacije nisu otkrivene ali se naslućuju. Iako se direktno odnosi na mjesta koja su snimana, zvuk nije opisan i produciran je zasebno od slike. Zvuk se bavi osjećajem unutarnjeg prostora (krećući se između privatnog, unutarnjeg, cerebralnog, tjelesnog i vanjskog svijeta stvari i ljudi, konkretnog zvuka, konkretnih stvarnosti…). Rad se bavi temama raseljenosti, pripadnosti i sjećanjima. Ne predstavlja se ideja putovanja kao reprezentacije već kao način traganja, istraživanja i otkrivanja.

Spomenuti elementi su prikazani u kombinaciji s crtežima Napetosti konzervativnih i okoštalih društvenih procesa i ceremonija, praznim urbanim ljušturama i strukturama, koje predstavljaju dijelove suvremene stvarnosti. U detaljima se kompozicija prepoznaju maglovita i masovna gibanja, svakodnevne rutinske radnje i njihove napetosti.

Posjetitelj izložbe se nalazi između pozicija promatrača elemenata iz filma i mogućnosti da sam kadrira crteže, i zumirajući i montirajući stvara vlastitu cjelinu izloženih crteža.

Art radionica Lazareti na FB 

(D.H.F., 26.07.2012)