izložba

Hrvoje Hiršl: Reversible (Le temps detruit tout)


vrijeme: 15.08.2012. - 21.08.2012.u 21 sat
mjesto: Korčula, Trg Sv. Justine 2 , 3 kat
organizator: siva) (zona . prostor medijske i suvremene umjetnosti

siva) (zona premijerno prikazuje novu instalaciju Hrvoja Hiršla pod nazivom Reversible (Le temps detruit tout). Izložba se održava od 15. do 21. ovoga mjeseca, u prostoru galerije na lokaciji - Trg Sv. Justine 2, u Korčuli. Kustos izložbe je Darko Fritz.
 
Kultni film “Irreversible” Gaspara Noé, premontiran je i pušten unatrag kako bi se njegova inače izvrnuta kronologija tijeka “ispravila” i vratila na linearni tok vremena. Na ovaj način film završava “Happy End-om”. Na kraju filma, odnosno u ovoj varijanti, na početku, pojavljuje se natpis LE TEMPS DETRUIT TOUT (vrijeme uništava sve).
 
Drugi zakon termodinamike kaže da s vremenom stvari propadaju, odnosno, da se red u zatvorenom sustavu smanjuje tj. povećava se entropija. Entropiju također nazivaju i strelicom vremena. Video projekciji filma poređen je dijagram koji vizualizira povratne i nepovratne procese u termodinamici. Dijagram prikazuje hipotetsku situaciju u kojoj je process povratan, preduvjeti za to su da je beskonačno spor i da ne postoji trenje. Svi prirodni ili spontani procesi su nepovratni ili ireverzibilni. S obzirom da se ovdje radi o mediju filma koji nije prirodni proces, on je povratan, ali u tom procesu naracija je uništena.
 
Poznata je izjava Stephena Hawkinga u kojoj je povezao "psihološko vrijeme", način na koji se prisjećamo stvari i "entropijsko vrijeme." Drugim riječima, kada bi se tok entropije preokrenuo (što se našeg mozga tiče) onda bi doslovno vrijeme teklo u suprotnom smjeru, čime je Hawking ustvrdio da su entropija i vrijeme neodvojivo povezani.
***
Hrvoje Hiršl rođen je 1982. u Dubrovniku. Godine 2009. završava Umjetničku akademiju u Splitu, pri odsjeku Dizajn vizualnih komunikacija. Trenutno pohađa poslijediplomski studij Media Art Histories na Donau-Universität Krems u Austriji, pod vodstvom Olivera Graua. Radi i živi u Zagrebu. Radi na području cross media. Inspiracija su mu avangardni pokreti i proširivanje postojećih ideja. Često koristi humor i ironiju, banaliziranje kao oruđe. U podkontekstu je uvijek neka osobna nota, svojevrsni autoportret. Zanimaju ga: veliki kulturološki narativi i poetika neopipljivoga; svođenje istog na vizualne elemente, koristeći ih kao teksture, kao sirovinu. Baza je uvijek naizgled jednostavna ideja koja se otvara u čitav svemir poveznica i fragmenata. Bavi se poimanjem vremena, promjenama i kako ih percipiramo. Istražuje mogućnost korištenja medija kao da su agregatna stanja materije. Da li je moguće stanje vakuuma, bez medija, bez prijenosnika i što se tada događa? Koji je zvuk samog medija?
 

(D.H.F., 16.08.2012)