Preskočite na glavni sadržaj

Ususret 22. hrvatskom festivalu jednominutnih filmova

U Klubu Pulske filmske tvornice ovoga će četvrtka, 27. ožujka, s početkom u 20 sati, biti predstavljen Hrvatski festival jednominutnih filmova, međunarodna filmska manifestacija utemeljena u Požegi 1993. godine.
vrijeme: 27.03.2014. 20 h
mjesto: Pula; Klub Pulske filmske tvornice, Stiglicheva 12
url: http://www.facebook.com/pulskafilmskatvornica

Na programu će biti po deset filmova koje su ocjenjivački sudovi uvrstili u užu konkurenciju za nagrade 2010., 2011., 2012. i 2013., i od kojih je šest dobilo jednu od nagrada - Grand Prix, nagradu za prvo, drugo i treće mjesto, nagradu UNICA-e (International Federation of Film and Video Amateurs) te nagradu publike. O manifestaciji koju pod patronatom UNICA-e organiziraju GFR film-video iz Požege i Hrvatski filmski savez govorit će putem telefona dopredsjednik GFR-a i član organizacijskog odbora dosadašnjih izdanja festivala Zvonimir Karakatić.  

Ovogodišnje, 22. izdanje festivala bit će održano u Požegi od 28. do 31. svibnja, a prijave su otvorene do 22. travnja. Forma jednominutnog filma koja zahtijeva da se u 60 sekundi ili manje ispriča suvisla filmska dokumentarna, igrana, animirana ili eksperimentalna priča, najčešće u formi gega ali često i s vrlo ozbiljnim, pa i dramatičnim porukama, s uključenom uvodnom i odjavnom špicom, traži od autora snalažljivost, duhovitost, filmsko znanje i originalnost.

Od 1993. pa do danas na manifestaciju je prijavljeno oko 4000 filmskih i videoostvarenja iz ukupno 64 zemlje: Argentine, Armenije, Australije, Austrije, Azerbejdžana, Belgije, Benina, BiH-a, Brazila, Bugarske, Češke, Čilea, Danske, Estonije, Filipina, Finske, Francuske, Grčke, Gruzije, Gvajane, Hrvatske, Indije, Italije, Irana, Irske, Islanda, Izraela, Japana, Kanade, Kine, Koreje, Lihtenštaja,  Litve, Luksemburga, Mađarske, Makedonije, Malezije, Malte, Meksika, Moldavije, Nepala, Nizozemske, Norveške, Njemačke, Poljske, Portugala, Rumunjske, Rusije, SAD-a, Salvadora, Singapura, Slovačke, Slovenije, Srbije, Španjolske, Šri Lanke, Švedske, Švicarske, Tajvana, Tunisa, Turske, Ujedinjenog Kraljevstva, Ukrajine i Urugvaja.