izložba

Pomrčina - izložba Vjekoslave Sošić


vrijeme: 17.08.2012. - 31.08.2012. u 21 sat
mjesto: Rovinj, Galerija sv. Tome Zavičajnog muzeja grada Rovinja

U Galeriji sv. Toma Zavičajnog muzeja grada Rovinja, u petak, 17. kolovoza, u 21 sat, svojom izložbom lumino-kinetičke instalacije i videa predstavit će se mlada umjetnica Vjekoslava Sošić. Umjetnica je svoj rad usmjerila prema istraživanjima u 'novim' medijima kao što su video i fotografija, te u izričajima kinetičke umjetnosti, instalacije, grafike.


 
Na izložbi naslovljenoj "Pomrčina" nalazi se instalacija koja se sastoji od videa i luminokinetičkog objekta. Video predstavlja digitalni dvodimenzionalni prikaz pomrčine Sunca. Prikazuje slijed pomicanja dvaju nebeskih tijela, jedno preko drugog. Njihovo neprestano preklapanje predstavlja beskonačnu borbu između svjetla i tame, toploga i hladnoga, postojanja i ništavila odnosno smrti. Luminokinetički objekt ima mehanizam pokretan elektromotorom pomoću kojeg se kreće crni okrugli objekt preko bijelog (svijetlećeg) jednako tako okruglog objekta. Taj trodimenzionalni objekt ponavlja istu radnju, u istom vremenskom slijedu, koju prikazuje i video u dvodimenzionalnom obliku. Sama ideja rada sastoji se u krajnje jednostavnoj beskonačnoj kretnji ritmičkog ponavljanja (6 minuta). Beskonačno ritmičko kretanje postaje princip elementarne kozmičke sile koja se može poistovjetiti s bezvremenosti, odnosno vječnosti.

Dvodimenzionalni video i trodimenzionalni luminokinetički objekt, njihovo zajedništvo u prostoriji, stvaraju predodžbu uzajamnog nadopunjavanja i naglašavanja različitih oblika dvodimenzionalnog i trodimenzionalnog prikazivanja stvarnosti. Također predstavljaju oblik borbe između različitih vrsta prikazivanja, na isti način kao što i prikazana tema predstavlja borbu između dva oblika postojanja. U izloženoj se instalaciji preklapaju stvorene slike s objektima koji stvaraju te slike, odnosno stvoreni objekti i njihova referentna točka. Pored tog izravnog i uzajamnog međudjelovanja stvorenih slika postoji i element stvorene atmosfere doživljaja prostora, kroz protok vremena koji se doživljava u razmacima između pojedinih poglavlja svjetla ili tame. Takvim krajnje jednostavnim i minimalnim elementima prikazana tema pretvara prostor galerije u posebni metafizički sadržaj. Prostor galerije istovremeno postaje i dio vremena, odašiljući tu svoju prostorno-vremensku dimenziju u svijest posjetioca i može utjecati na stanje duha samog promatrača. Izložena instalacija želi biti komunikativna i prepoznatljiva svakome, bez obzira na jezične, kulturološke, intelektualne i obrazovne razlike. To postiže kroz promjenu stanja svijesti promatrača, onako kako je i cilj svakom umjetničkom djelu!
 
Izložba je postavljena u Galeriji sv. Toma u sklopu tradicionalnog Rovinj Art Programa Zavičajnog muzeja Grada Rovinja.
***
Vjekoslava Sošić je rođena u Puli 1988. godine. Nakon preboljelog meningitisa gluha je od svoje prve godine života. Srednju školu za primjenjenu umjetnost i dizajn završila je u Zagrebu 2007. godine, smjer metal. Trenutno priprema diplomski rad na Umjetničkoj akademiji Split, odsjek slikarstvo kod mentora izvanrednog profesora Deana Jokanovića Toumina i komentora dr. sc. Blažnke Perice. Stipendistica je Zaklade Adris od 2010. godine. Dosada je imala 5 samostalnih izložbi u Zagrebu, Rovinju, Splitu i Kanfanaru, te sudjelovala je na više skupnih u Rovinju i Splitu. Član je HDLU-a. Nagrađena je samostalnom izložbom za mladog umjetnika na skupnoj izložbi "Likovna kolonija Rovinj 2011." i otkupnom nagradom na skupnoj izložbi "Grisia 2012." u organizaciji Zavičajnog muzeja grada Rovinja.
 

(D.H.F., 17.08.2012)