predstavljanje

Dvojezična brošura o ansamblu Linđo


vrijeme: 22.08.2012.
mjesto: Dubrovnik

U sklopu Dubrovačkih ljetnih igara, predstavljena je dvojezična brošura o prošlosti i sadašnjosti Folkolornog ansambla Linđo - Folklorni ansambl Linđo, Dubrovnik, Republika Hrvatska / Folklore Ensemble Linđo, Dubrovnik, Republic of Croatia. Urednica knjige je Mira Muhoberac, prevoditeljica Ranka Pače, a nakladnik FA Linđo.

Riječ je o brošuri, na hrvatskom i engleskom jeziku urednice Mire Muhoberac, prvoj takvoj publikaciji u nakladi FA Linđo iz Dubrovnika, koja predstavlja ovaj ugledni hrvatski folklorni ansambl, njegovu prošlost, sadašnjost i budućnost, izvođače i izvođačice, vodstvo i stručni tim, sveukupnu djelatnost, nastupe i gostovanja, opise plesova, instrumentalnih i vokalnih točaka te strukturu Linđova ansambla, klapâ i orkestra, pjesama, skladbi i glazbala.

Brošura se sastoji od tridesetak znanstvenih, stručnih i promotivnih tekstova o Folklornom ansamblu Linđo i osamdesetak fotografija s Linđovih nastupa. U ovu su knjigu-brošuru uvršteni posebno za ovu prigodu napisani tekstovi Dubravke Sarić, Mire Muhoberac, Ene Soprano i Vedrana Ivankovića te tekstovi Dubravka Detonija i drugih hrvatskih autora.

Iz brošure je vidljiv bogat, uspješan i raznovrstan život FA Linđo, kako u pripremnom razdoblju, u edukaciji članova i zaposlenika, tako i na nastupima, na koncertima, na gostovanjima, a posebno na Dubrovačkim ljetnim igrama. Brošura pregledno i koncepcijski jasno donosi kulturološku i egzistencijalnu, dojmljivu Linđovu cjeloživotnu priču, a namijenjena je Linđovoj mnogobrojnoj  dubrovačkoj, hrvatskoj i inozemnoj publici, poslovnim partnerima i prijateljima FA Linđo.

Brošuru je grafički oblikovala Nora Mojaš, a tekstove s hrvatskoga na engleski prevela je Ranka Pače. Autori su novih, koloristički snažnih i scenski razigranih fotografija u boji Željko Tutnjević, VSP VIDEO STUDIO i Studio Papaja, a tiskane su i fotografije iz arhivske građe Folklornoga ansambla Linđo, Dubrovnik. Fotografiju na naslovnici, prizor s nastupa FA Linđo, snimio je Hrvoje Serdar. Izbor fotografija napravile su ravnateljica FA Linđo Dubravka Sarić i dizajnerica Nora Mojaš. Nakladnik je Folklorni ansambl Linđo. (DLJI)

(D.H.F., 22.08.2012)