Preskočite na glavni sadržaj

Koprivnica: Otkrili naselje iz brončanog doba i srednjovjekovnu kuću

Na području Ruškove grede, u blizini Podravskih Sesveta, na poljima đurđevačke Podravine arheolozi koprivničkoga Gradskog muzeja trenutačno rade na iskapanju nedavno otkrivenog naselja koje potječe iz brončanog doba, otprilike 2000 godina prije Krista.
mjesto: Koprivnica
Vrijedno arheološko nalazište, čije je otkriće potvrdilo nekoliko otpadnih jama, obrađuje se pod vodstvom kustosa koprivničkoga Gradskog muzeja Roberta Čimina, od kojega se doznaje da je otkrivena i jedna srednjovjekovna nadzemna kuća s podrumom. Prva je to takva kuća koja je istražena na području Podravine.

'Potječe iz 14. stoljeća i ima površinu oko 14 metara četvornih. Pronašli smo keramičke predmete, dva noža i ostrigu s kotačićem, koja je dokaz o konjanicima na tom području', rekao je kustos Čimin.

Istražena je površina od 450 metara četvornih, a spomenuto arheološko istraživanje financirala je Općina Podravske Sesvete.
Sljedećih tjedana, pošto obrade veći dio nalazišta, koprivnički arheolozi očekuju da će imati više detalja o tom otkriću.
(Hina)