Preskočite na glavni sadržaj

Festival svetog Marka od 25. travnja do 10. svibnja

Pod pokroviteljstvom Skupštine Grada Zagreba, 16. po redu Festival sv. Marka, koji će okupiti hrvatske i inozemne glazbenike, održat će se u Zagrebu od 25. travnja do 10. svibnja 2014.
vrijeme: 25.04.2014.
mjesto: Zagreb
url: http://www.festivalsvmarka.hr

Festival se otvara na blagdan sv. Marka 25. travnja, koncelebriranom misom u Crkvi sv. Marka, a na otvorenju će nastupiti Oratorijski zbor Cantores Sancti Marci pod ravnanjem Jurice Petra Petrača.

Drugi koncert održat će se 26. svibnja u Muzeju Mimara, kada će Katarina Krpan (klavir), Sreten Krstić (violina), Monika Leskovar (violončelo), Martina Zadro (sopran), Martina Gojčeta Silić (mezzosopran), Dejan Vrbančič (tenor) i Giorgio Surian (bas) izvesti Beethovenove "Škotske pjesme op. 108", što će biti prva integralna izvedba tog djela u Hrvatskoj.

Nakon toga 28. travnja u Crkvi sv. Marka će Zagrebački kvartet u sastavu Sergej Evseev i Davor Philips (violine), Hrvoje Philips (viola) i Martin Jordan (violončelo) izvesti Umjetnost fuge J. S. Bacha.

U Hrvatskom glazbenom zavodu će 30. travnja nastupiti klavirist Tzimon Bart koji će izvoditi djela J. Haydna, J. Brahmsa i F. Liszta.

Idući koncert je na rasporedu 5. svibnja u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog, kada će nastupiti Ansambl Bolero iz Berlina. Kako navode organizatori, koncert će obilježiti duh južnoameričke glazbe sa članovima Berlinske filharmonije.

Festival se nastavlja 6. svibnja u Muzeju Mimara, gdje će klavirist Vladimir Krpan izvoditi Beethovenove "Sonate".

U Crkvi sv. Marka će 7. svibnja vokalisti Ansambla hrvatskih plesova i pjesama Lado izvesti crkvene pučke napjeve južne Hrvatske "Križu sveti."

Idući koncert u Crkvi sv. Marka bit će 8. svibnja, kada će nastupiti Ansambl Cantus pod dirigentskim vodstvom Berislava Šipuša sa solisticama Lidijom Horvat Dunjko (sopran), Ivanom Srbljan (mezzosopran) i Tamarom Felbinger (sopran). Na rasporedu su djela Papandopula, Šipuša (praizvedba) i Mahlera.

Nakon toga ponovno u Crkvi sv. Marka 9. svibnja nastupa švedski orguljaš Hans Fagius s djelima O. Olssona, J. L. Krebsa, A. Guilmanta i J. S. Bacha.

Festival završava 10. svibnja koncertom u Crkvi sv. Marka u čast utemeljitelja festivala "In memoriam Neven Valent", na kojem će sudjelovati Marjana Lipovšek (mezzosopran), Alfred Burgstaller (bas) i Eva Mark Muehlher (klavir), a izvodit će djela A. Dvořáka, F. Mendelssohna i J. Brahmsa. (Hina)