novo izdanje

Besplatna Turkovićeva 'Filmska opredjeljenja'


vrijeme: 20.09.2012.

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) objavilo je, u okviru projekta 'Besplatne elektroničke knjige', novo besplatno reizdanje: zbirku eseja 'Filmska opredjeljenja' poznatog filmskog kritičara i teoretičara, ovogodišnjeg dobitnika nagrade za životno djelo Vladimir Nazor, Hrvoja Turkovića.

Knjigu je u tiskanom obliku 1985. godine objavio CeKaDe. Trenutno je na mrežnim stranicama projekta 'Besplatne elektroničke knjige' dostupno 135 naslova.

Eseji sabrani u knjizi 'Filmska opredjeljenja' većinom su pregledne naravi: nastali su iz potrebe da se snađe u suvremenim filmskim prilikama, te se stoga bave općim obilježjima vrlo velikog broja filmova – dakle, razdobljima, strujama, filmskim disciplinama i žanrovima, a tek ponegdje, kao ilustracijama općih tvrdnji, karakteristikama filmova jednog redatelja. Ovo snalaženje vođeno je načelom razumijevanja: zbog toga su  eseji analitički, objašnjavalački, i nastoje biti iscrpni. A budući da je svako razumijevanje vođeno opredjeljenjima, autor izričito tvrdi da mu je cilj uvijek biti metodološki otvoren različitim tipovima i funkcijama filmova, uz osobit trud da prida važnost i punu pažnju onome što se – predrasudno – odbacuje i zanemaruje, a da relativizira važnost onoga što se – također predrasudno – apsolutizira, tj. uzvisuje i nastoji učiniti jednim predmetom vrijednim proizvodnje, praćenja i razmatranja. Utoliko je svako autorovo pojedinačno opredjeljivanje, ma koliko variralo od predmeta do predmeta, sustavno bilo protiv unifikacijskih tendencija, a za dinamičku pluralističku kulturu i u proizvodnji filma i u procjenama te proizvodnje.

DPKM u 2012. planira objaviti još dva nova besplatna naslova – knjige filmskog kritičara i teoretičara Hrvoja Turkovića koje već godinama nisu dostupne u tiskanom obliku: 'Strukturalizam, semiotika, metafilmologija' i 'Razumijevanje filma'.

(R.P.B., 20.09.2012)